Bonen in depot

7 januari 2019

Bonen in de pot is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het communicatievak.

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt communicatieprofessionals een (volgende) stap in hun carrière te maken en helpt daarmee organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

Laatste Nieuws
Plat
Bij grote ondernemingen sluiten de boeken medio december, je kan en mag dan geen geld meer uitgeven want de financiële mensen hebben de rest van het jaar nodig om een sluitende jaarafrekening te maken. Ook bij kleinere bedrijven en overheden ligt het werk gewoon twee tot drie weken stil. Maar de horeca, benzinepompen, de zorg en de supermarkten blijven tot de laatste seconde open. Nederland ligt tussen de kerst en het begin van het nieuwe jaar gewoon voor een heel groot deel plat.

Dat geldt dus ook voor onze branche. In de marketing- en communicatiewereld gebeurt ook heel weinig: nog een laatste prijs of award, maar geen signalen van doorstartende ontwikkelingen en activiteiten.

Tja, tenzij je bij Vitens werkt: in Zuidwest Fryslân is er vorig weekend als gevolg van een stroomstoring op een aantal momenten tijdelijk geen water uit de kraan gekomen. Klinkt misschien raar, maar dat zijn communicatief gezien de krenten in de pap!

Verder in deze editie
• Opvallend
• Scheveningen
• De allerlaatste SMC050!
• John de Mol begint eigen nieuwsdienst
• Veel transfers en vacatures

Wat mij is opgevallen
Opvallend
De start van een nieuw jaar schijnt voor velen aanleiding te zijn van baan te veranderen of om een nieuwe collega te zoeken. Veel transfers en veel vacatures dus. Een goed begin is immers het halve werk.
Ik vond het overigens wel opvallend dat tal van organisaties in deze periode opmerkelijk veel vacatures publiceerden. Veelal met een deadline van 6 januari, waarschijnlijk in de hoop dat op de eerste werkdag na het eindejaarsreces de mailbox vol is met geïnteresseerden …. Maar wellicht vergeten ze dat de zoekende naar een nieuwe of andere baan ook in de pauzestand staat.

Scheveningen
Crisisdeskundige Dick van Gooswilligen trekt lessen uit de vuurregen van Scheveningen. Hij is kritisch op het Haagse optreden. Met het Scheveningse vreugdevuur dat in de nieuwjaarsnacht volledig uit de hand liep, hebben we er op het terrein van de crisiscommunicatie weer een klassieker bij. Een bestuurscrisis die hoogstwaarschijnlijk nog dagen, weken en wellicht maanden zal doorsmeulen. Burgemeester Pauline Krikke liet zich op oudejaarsdag nog in diverse media lyrisch uit over de twee torens die dagelijks op het strand steeds verder groeiden en volgens haar “voor spektakel zullen zorgen in de zwarte nacht.”

Door professioneel ingrijpen van de hulpverleners, met een glansrol voor de brandweer, ontsnapt Scheveningen aan een ramp. Er zijn gelukkig geen slachtoffers, maar er is wel veel materiële schade en maatschappelijke onrust; zowel bij de voor- als tegenstanders. De vreugdevuren en de daaropvolgende vonkenregen krijgen veel aandacht in de (internationale) media. Ook op sociale media ging het los en werd Scheveningen trending.

Leiderschap en empathie ontbraken in crisiscommunicatie ‘Scheveningen’
Op zo’n moment komt het aan op crisiscommunicatie waarbij een boegbeeldrol voor burgemeester Krikke is weggelegd. Dan kom je niet weg met alleen woorden als ‘geschrokken zijn’ en ‘dit gaan we eerst evalueren’. Als burgemeester ben je verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Je moet deze verantwoordelijkheid nemen. Je eigen fouten en rol onder ogen zien en benoemen. De gemeente had het recht en de plicht om in te grijpen, aldus Dick van Gooswilligen, director Crisiscommunicatie, issues & mediatrainingen bij SterkWerk. Hij maakte veel crises van dichtbij mee, onder meer als hoofd van het crisiscommunicatieteam Nederlandse politie.

De allerlaatste SMC050!
Ze stoppen, bijna. Jarno, Antje en Martine laten ons weten dat op maandag 25 februari de allerlaatste editie van SMC050 is. SMC050 is altijd succesvol geweest dankzij hun inspanningen, hun tijd en aandacht. Wat meer dan zeven jaar geleden begon als een kleinschalig evenement in een bedrijfspand aan de Oosterhamrikkade in Groningen is in die tijd uitgegroeid tot een gerenommeerd evenement in Noord-Nederland op het gebied van digitale technologie. Meer dan 130 sprekers verspreid over 60 edities die spraken tijdens SMC050 over de impact van de digitalisering. Ze waren altijd het eerste evenement met onderwerpen als Blockchain, Artificial Intelligence, Cryptocurrencies, China, Smart farming, Startups en andere technologische trends.
Als bezoeker zijn wij hen veel dank verschuldigd. Ze hebben echt iets toegevoegd. Er zijn vriendschappen ontstaan, verdienmodellen aangepast, nieuwe bedrijven gestart, heel veel nieuwe ideeën geboren, maar vooral: kennis geabsorbeerd. Dank, heel veel dank.

John de Mol begint eigen nieuwsdienst
Na de overname van ANP in maart van het vorig jaar, was het een kwestie van wachten op de aankondiging dat John de Mol zich zou gaan richten op het ontwikkelen van een eigen nieuwsdienst. John de Mol: “Wij gaan een nieuwsvoorziening creëren die naar mijn smaak moet voldoen aan de nieuwe voorwaarden en eisen die je als consument stelt.”. De dienst zal voornamelijk online bestaan, maar ook op televisie en radio gestalte krijgen. Talpa Network wil uitgroeien tot een groot en modern crossmediabedrijf op de Nederlandse markt.

Transfers
Wilma Bleeker
is nu marketingcommunicatiemedewerkster bij Nelf Lakfabrieken. Wilma komt van PostNL waar ze deel uit maakte van het webcareteam en werkte eerder als vrijwilligster voor het Rode Kruis als social media expert.

Berber van Oyen-Peenstra
begint als beleidsmedewerker Communicatie & PR a.i. bij OSG Piter Jelles in Leeuwarden (verlofsvervanging). Berber is zelfstandig communicatieadviseur en cultuurmarketeer.

Jorien van der Laan
gaat het team Communicatie van de gemeente Noordenveld versterken. Jorien is projectleider bij de provincie Groningen.

Yteke van Dijk
gaat aan de slag bij bv SPORT. Yteke komt van Miks Welzijn en werkte eerder voor de gemeente Leeuwarden.

Nicolette Boelens
wordt manager team Communicatie bij projectorganisatie Aanpak Ring Zuid. Nicolette was manager Communicatie, Juridische en Bestuurlijke zaken bij Nationaal Coördinator Groningen.

Agenda
SMC050
organiseert op maandag 25 februari de allerlaatste SMC050. SMC050 heeft zeven jaar bestaan en nu gaan ze zeven jaar vooruitkijken. Ze hebben zeven oud sprekers gevraagd om vooruit te kijken in hun vakgebied en dat te doen in zeven minuten. Dit is de lijst met sprekers en de onderwerpen:
• Roos van Vugt – Future of Social Media
• Bennie Mols- Future of Robotics
• Winand Slingenberg – Future of 3D printing
• Martijn de Groot – Future of Quantified Self
• Brechtje de Leij – Future of Mobile
• Rutger van Zuidam – Future of Blockchain
• Sander Duivestein – Future of A.I.
Dus: in het kort hun visie op de toekomst van hun vakgebied.

Vacatures
Fervent
is voor één van hun opdrachtgevers op zoek naar een communicatiemedewerker. Je levert een belangrijke bijdrage aan de interne en externe communicatie.

TKP Pensioen
zoekt een junior communicatieadviseur. Jij weet een ingewikkelde boodschap helder over te brengen. Je gaat graag creatief om met taal, bent een kei in content en thuis in online communicatie. Je kunt tot en met 11 januari reageren.

NDC mediagroep
zoekt een senior Marketeer VanPlan.nl. Jij bent volledig eindverantwoordelijk voor innovatieve concepten en de meest effectieve mix van marketing en communicatie, customer journey, e-commerce en product development. Vernieuwde en hernieuwde concepten van VanPlan.nl komen in 2019 uit jouw koker.

Rode Kruis Groningen
zoekt een portefeuillehouder Communicatie (vrijwilligersfunctie). Ben jij de bestuurder met visie die kan motiveren, stimuleren en sturing geven aan het district? Je kunt beleid maken, veranderingsprocessen initiëren en mensen coachen.

Hoekstra Vastgoed
zoekt ter vervanging van zwangerschapsverlof een marketing- en communicatietopper. Je werkzaamheden bestaan uit het bedenken en vertalen van corporate marketingcampagnes naar concrete content, het beheren van de website en het optimaliseren van de SEO teksten en het bedenken van creatieve ideeën voor content op de social media kanalen.

Zaga Online Marketing
in Leeuwarden zoekt een online marketeer. Ben jij op zoek naar een online bureau die het maximale uit elke campagne wil halen? Een bureau dat verschillende soorten data aan elkaar verbindt om zo nog slimmer te kunnen targeten? Je kunt reageren tot en met 13 januari.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
Uitreiking Loden Leeuw 2018
“Ik kom voor een multifocáále bril”: met 70% van de stemmen wint René Froger met zijn reclame voor Eyelove de Loden Leeuw voor irritantste BN’er in een reclame. De rap-reclame van zorgverzekeraar ASR wint met 45% van de stemmen de prijs voor de irritantste reclame.
In de categorie irritantste BN’er in een reclame eindigen Gerard Joling voor Lidl (19%) en André Hazes voor Essent (11%) op de tweede en derde plek. In de categorie irritantste reclame gaat de tweede plek naar Becam (34%) en de derde plek naar KPN (19%). Er zijn 63351 in totaal stemmen uitgebracht.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals!

Soms denk ik wel eens bij mezelf …….
Het eindejaarsreces
heb ik vooral benut om bij te slapen. De zinnen te verzetten. Zelfs op het gebied van social media leefde ik amper. Ik kom dus uit mijn winterslaap. Ik hoop dat jij als lezer ook weer bent bijgetankt want de komende jaren worden steeds uitdagender. Je bent dus gewaarschuwd! Als je mijn column Bonen Doppen hebt gelezen, las je dat ons interessante ontwikkelingen in ons vak staan te wachten.

Ik wens je een heel mooi, gezond en succesvol jaar en veel leesplezier met Bonen in de pot.

Uitspraak
“Verandering is de wet van het leven. En degenen die alleen kijken naar het verleden of het heden, zullen zeker de toekomst missen”. John F. Kennedy, was een Amerikaans politicus en vanaf 20 januari 1961 tot 22 november 1963 president van de Verenigde Staten.

Bonen in de pot
wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit. Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenindepot.nl, http://www.bonenweken.nl en http://www.bonendoppen.nl. Ook vind je mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenindepot, @Bonenweken en @Bonendoppen.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s