Bonen in de pot

8 februari 2021

Bonen in de pot is in een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak.

In principe verschijnt Bonen in de pot iedere maandagochtend.

Op de valreep

69% Nederlanders vindt nepnieuws grote zorg

Meerderheid verwacht dat het de komende verkiezingen gaat beïnvloeden. Nederlanders maken zich in grote meerderheid (69%) zorgen over de invloed van nepnieuws. 60% denkt zelfs dat dit bij de komende verkiezingen ons stemgedrag beïnvloedt. Dat ligt overigens vooral aan ‘de anderen’. Een meerderheid van 58% zegt namelijk zelf nepnieuws wel te herkennen. Slecht 21% denkt dat ander dat ook doet. Bij jongeren is deze overschatting nog groter. Van de 18- tot 30-jarigen denkt 72% zelf prima in staat te zijn fakennews te onderscheiden, slechts 16% denkt dat de overige Nederlanders dit ook kunnen.

Nepnieuws waart als virus rond

Dat blijkt uit onderzoek van het Netwerk Mediawijsheid, uitgevoerd door NoTies onder ruim duizend Nederlanders. Het werd gehouden voor de lancering van isdatechtzo.nl. Deze site informeert bezoekers over de werking van nepnieuws en geeft tips om onjuiste informatie te herkennen.

Desinformatie is een groeiend probleem, stelt het Netwerk Mediawijsheid. De effecten op bijvoorbeeld de maatschappelijke debatten en democratische processen worden steeds meer zichtbaar.

Ik mag een boon zijn als het niet zo is

Van het imago van de Belastingdienst is weinig over

“Onze Belastingdienst was één van de beste ter wereld”, zegt oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck in Spraakmakers, in een interview op NPO Radio 1. Het volgende kabinet moet van hem flink aan de bak om de dienst in ere te herstellen.

Het ging volgens Van Eijck mis door een combinatie van factoren. “Dat de toeslagen onder de Belastingdienst gingen vallen, is in mijn ogen funest geweest.” Het idee van innen en uitkeren ontstond vanuit het idee dat de Belastingdienst inzage heeft in alle gegevens van een persoon. “Maar de Belastingdienst had nooit een innende instantie moeten worden. We hebben het resultaat gezien: het werkt niet.”

Verder in deze editie

  • Talkshows kiezen te veel voor ophef en gedoe
  • Veel transfers en vacatures
  • Talenten bestormen het communicatievak
  • Internationaal onderzoek over trends in het communicatievak
  • Groningse fotograaf wint prestigieuze Zilveren Camera

Wat mij is opgevallen

Talkshows kiezen te veel voor ophef en gedoe

Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal, vindt de talkshows op tv op dit moment niet goed genoeg. Hij is vooral kritisch op Op1, dat een belangrijke rol krijgt tijdens de komende verkiezingscampagne. “In zijn algemeenheid vind ik dat talkshows te veel kiezen voor ophef en gedoe.”

Dat zei Laroes op De Perstribune van MAX. Laroes werd met name getriggerd door de uitzending van Op1 waarbij microbioloog Rosanne Hertzberger in discussie ging met Thierry Baudet van Forum voor Democratie. “In dit geval zag je dat de presentator eigenlijk de kennis niet had om degene in de studio aan te pakken die allerlei dingen beweerde.” De talkshows kiezen wat Laroes betreft dus voor het verkeerde doel. “De eindredacteur van Op1 zei dat laatst ook. Dan hebben we gedoe en praten mensen er over bij het virtuele koffieapparaat.”

Den Haag krijgt prijs voor coronacommunicatie

Het Team Direct Duidelijk van de gemeente Den Haag krijgt de Direct Duidelijke Coronacommunicatie 2020 prijs. Volgens de jury is er sprake van ‘een overtuigend voorbeeld van effectieve communicatie over corona! Hoe goed je het ook probeert te doen als overheidsorganisatie, je kunt je altijd vergissen in wat mensen wel en niet begrijpen. De gemeente Den Haag heeft begrepen hoe je zulke vergissingen kunt voorkomen’.

De prijs, onderdeel van de Direct Duidelijk-campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is afgelopen donderdag digitaal uitgereikt door staatssecretaris Knops.

De jury concludeert tevens over de Haagse coronacommunicatie: ‘Zo moet het eigenlijk altijd als de overheid belangrijke informatie wil delen met een grote groep mensen. Eerst testen, pas daarna de boodschap naar buiten brengen – precies zoals de gemeente Den Haag het ons hier laat zien’.

Transfers

Arrabella Roorda is nu marketing- en communicatiespecialist bij Regelbel. Arrabella komt van YFK Marketing en werkte eerder voor de NDC mediagroep, NHL Stenden Hogeschool en voor Chalrose – Design your own bag. Ze studeerde Communicatie aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Lars Wormgoor is nu senior communicatieadviseur en woordvoerder a.i. bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Lars komt van Treant waar hij als woordvoerder en communicatieprofessional heeft bijgedragen aan de transformatie van de (ziekenhuis) zorg in Drenthe en Zuidoost Groningen. Eerder werkte hij voor het Medisch Spectrum Twente.

Rogier Werkhoven stapt over van De Bonte Wever naar de Century Autogroep in Groningen! Daar gaat hij als accountmanager Lease voor Noord Nederland aan de slag. Rogier werkte eerder voor Espria, de Communicatiesjop en voor VodafoneZiggo. Verder was Rogier actief voor het CommunicatieFestival.

Welmoed de Haan-Benedictus heeft zich naast haar baan als beleidsadviseur Communicatie bij Zorgplein Noord gevestigd als zelfstandig strategisch communicatieadviseur en tekstschrijver: Hoe het Welmoed. Ze werkt graag voor maatschappelijk betrokken organisaties en heeft veel ervaring in de zorg en het sociaal domein. Welmoed werkte eerder voor GGZ Friesland en Caparis.

Jurrie Nieboer geïnstalleerd als wethouder van Oldambt

De gemeenteraad nam een besluit over de benoeming van Jurrie Nieboer (Partij voor het Noorden) als nieuwe wethouder van Oldambt. Jurrie Nieboer volgt Bard Boon (nee, geen familie) op, die sinds 2010 wethouder was. Bard Boon maakte in januari bekend te stoppen als wethouder om met pensioen te gaan. Jurrie Nieboer is geboren en getogen in Winschoten. Jarenlang was hij het vertrouwde gezicht van de afdeling Communicatie van Afeer.

Lianne Lugies verlaat na 8,5 jaar Marketing Groningen, ze was brandmanager voor het merk Groningen maar heeft besloten om zelfstandig verder te gaan als merkregisseur/-strateeg en projectmanager om organisaties te helpen terug te gaan naar de kern. Het is voor Lianne tijd voor een nieuwe uitdaging: het is tijd voor nieuwe projecten die bijdragen aan een betere wereld.

Kim Wilbring is nu communicatieadviseur bij woningcorporatie Acantus. Ze komt van Economic Board Groningen en werkte daarvoor onder meer voor gemeente Delfzijl, Batavus, Hanzehogeschool Groningen, KPN Glasvezel, Enexis en Noordhoff Uitgevers.

Vacatures

De vacatures van Jan Boon Communicatie vind je op janboon.com/vacatures.

Jan Boon Communicatie zoekt voor een opdrachtgever in Groningen een Marketing en PR officer. Je bentonderdeel van het marketing- en communicatieteam, dat ze ‘the Agency’ noemen. The Agency verzorgt alle marketing en communicatie voor de zes verschillende merken. Graag ontvang ik je sollicitatie vóór 14 februari: jan@janboon.com.

Jan Boon Communicatie zoekt voor een opdrachtgever in Groningen een copywriter. We zoeken een enthousiaste en nieuwsgierige collega die een grote liefde heeft voor het schrijven van verhalen. Het zou mooi zijn als je minimaal drie jaar ervaring hebt in een commerciële omgeving, bijvoorbeeld als copywriter, storyteller of journalist. Of misschien heb je wel bij een reclamebureau of als freelancer gewerkt. Je bent onderdeel van het marketing- en communicatieteam dat alle marketing en communicatie voor mijn opdrachtgever verzorgt. Jij gaat je bezighouden met het creëren van content voor deze merken. Mail je CV en motivatie vandaag nog naar jan@janboon.com!

Andere vacatures

Van Spijker Infrabouw in Meppel zoekt een marketing- en communicatie medewerker (12 tot 20 uur). Je ziet het als een uitdaging om te laten zien wat voor mooie projecten zij realiseren. Jij denkt proactief mee over de te plaatsen onderwerpen op diverse communicatiekanalen. Solliciteren kan tot uiterlijk 12 februari.

De gemeente Midden-Groningen zoekt een communicatieadviseur Gevolgen Gaswinning en Zoutwinning (32 uur per week, tijdelijk voor 1 jaar). Ze zoeken een stevige communicatieadviseur die zelfstandig kan werken in het complexe programma van Gevolgen Gaswinning en Zoutwinning en een gesprekspartner is op alle niveaus. Je bent verantwoordelijk voor de aanpak van de communicatie voor het programma Gevolgen Gaswinning en Zoutwinning en voor de woordvoering over het programma Gevolgen Gaswinning en Zoutwinning en schakelt hierin met de portefeuillehouder, programmamanager en projectleiders in de dorpen waar de versterking plaatsvindt.

Espria Ledenvereniging zoekt een communicatieadviseur (32-36 uur). Je bent verantwoordelijk voor het maken en het uitvoeren van de communicatiestrategie naar de leden, zorgorganisaties en stakeholders en geeft daar, samen met andere communicatiecollega’s, vorm aan. Je ondersteunt de productmarketeers en alliantiemanagers in communicatie naar de stakeholders. Je geeft vorm aan het persbeleid, verzorgt de uitvoering ervan en weet hiermee positieve media-aandacht te genereren. Espria Ledenvereniging is er voor iedereen die ondersteuning kan gebruiken om zichzelf beter te redden.

LTO Noord Zwolle (regio Oost)zoekt een persvoorlichter (40 uur). Je adviseert bestuurders en het beleidsteam op gebied van externe communicatie en ledencommunicatie. Je ondersteunt in het benoemen van concrete resultaten en omzetten naar waardevolle communicatie ter ondersteuning van lobby en beleidsinzet.

Friesland Lease zoekt een medewerker Marketing en Communicatie. Je draagt in belangrijke mate bij aan de naamsbekendheid en imago van Friesland Lease en je houdt je bezig met het opstellen, plannen en verzenden van digitale nieuwsbrieven; marketingprojecten beheren en uitvoeren; websitebeheer, bijdragen aan het door ontwikkelen van de online platformen; uitvoeren marktonderzoek (analyseren, adviseren en implementeren). Solliciteren kan tot en met 28 januari

Marketing Groningen zoekt een strategische projectmanager Kenniseconomie met doorgroeimogelijkheden naar teamleider (32 uur). In deze rol stuur je projecten gericht op de zakelijke doelgroepen aan. Denk aan: talentcampagnes, pers en PR-activiteiten met landelijke en internationale kwaliteitsmedia, het door ontwikkelen van economische branding materialen en marktbewerkingsactiviteiten voor de congresmarkt. Stuur uiterlijk 15 februari a.s. jouw CV met motivatie.

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda zoekt eenervaren allround communicatieadviseur (36 uur). Je kunt alle voorkomende interne en externe communicatievraagstukken oppakken en uitvoeren. Hierbij gaat het zowel om strategische vraagstukken, vervanging t.b.v. van perswoordvoering als om uitvoerende werkzaamheden, zoals de coördinatie en communicatie van bijeenkomsten en interne communicatie (sociaal intranet). Je sollicitatie kun je insturen tot en met 17 februari.

Op Zoek

Ben jij op zoek

naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2250 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

Is jouw organisatie

op zoek naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het me weten. Wil je meer weten?? Aarzel niet, en neem contact met me op: jan@janboon.com.

Delen

Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2250 communicatieprofessionals!

Talenten bestormen het communicatievak

Wie zijn de grootste talenten op de opleidingen HBO Communicatie? Annerieke Meijers van de Hanzehogeschool is er één van, ze studeerde cum laude af aan de opleiding Communicatie van de Hanzehogeschool. Ze liet er diverse keren haar kwaliteiten zien, onder meer met de documentaire ‘Onder de duim’ (2019) over het effect van smartphonegebruik en social media op jongeren. Ook won Meijers de scriptieprijs van de hogeschool voor ‘Stand out from the crowd’. Daarin laat ze zien hoe studenten van de master Classical Music van het Prins Claus Conservatorium hun online profilering kunnen verbeteren. De jury schreef: ‘Als we opdrachtgever/klant zouden zijn, zouden we dit advies met dankbaarheid aannemen. Het is een soort handleiding voor online dummies. En dan op een professionele manier waaruit veel achting spreekt voor de doelgroep.’ Ze wordt door de hogeschool omschreven als een multi talent en verrijking voor het vak communicatie.

Soms denk ik wel eens bij mezelf …..

Verkiezing Taalvoutje 2020 van start

Het platform Taalvoutjes is al negen jaar voor menigeen een bron van vermaak en vanaf vandaag kan er gestemd worden op de grootste tekstuele misser van 2020.

Jaarlijks publiceert Taalvoutjes honderden foto’s van blunders die door het hele land gemaakt worden op het gebied van spelling, grammatica of een grote misser van een andere communicatiecategorie. In de afgelopen jaren werden onder meer missers bekroond als ‘Wij berijden onze taarten’ en ‘Geld voor gehele straat’. Zoals te verwachten wordt de verkiezing van 2020 gedomineerd door ‘voutjes’ die de tijdgeest van het afgelopen jaar weerspiegelen: ‘Eén handgel voor de prijs van drie’ en ‘Corona die met een Corendonvrije vakantie’ komt. Taalvoutjes roept de hulp in van de ruim 500.000 fans op de social mediakanalen om mee te stemmen en zo te bepalen welke ‘vout’ uit het afgelopen jaar de discutabele eer mag dragen om ‘Taalvout van 2020’ te worden.

En dan nog even dit

Internationaal onderzoek over trends in het communicatievak

De Europese Communicatie Monitor is al 15 jaar het grootste internationale onderzoeksproject over de nieuwste trends en de toekomst van het communicatievak in Europa. Vanaf dit jaar wordt de Nederlandse dataverzameling van de ECM gecoördineerd door Logeion-hoogleraar Christian Burgers, vanuit het Centrum Strategische Communicatie. Alle Logeion-leden worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit (Engelstalige) onderzoek. Je kunt tot en met 6 maart meedoen aan het onderzoek. Deelname is anoniem en duurt ongeveer 15 minuten.

Finalisten van Ster Gouden Loeki 2020

De tien finalisten van Ster Gouden Loeki zijn bekend. De commercials die nog in de race zijn voor de publieksprijs voor tv-reclame zijn van dankaandezorg.nl, Douwe Egberts, Jumbo (2x), McDonald’s, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2x), PLUS, Spieren voor Spieren en Staatsloterij.

Het bekendmaken van de finalisten betekent ook de start van de stemperiode. Zoals elk jaar bepaalt het publiek wie er met de felbegeerde prijs naar huis gaat. Tot en met 23 februari kan er gestemd worden via stergoudenloeki.nl.

De tien finalisten in willekeurige volgorde:

Douwe Egberts – #metelkaar – TBWA\Neboko

McDonald’s – Opa en oma – TBWA\Neboko

Jumbo – Met Jumbo naar Super Friday van de Dutch Grand Prix – Alfred International

Ministerie van VWS – Mantelzorg – Deel je zorg -Roorda

Staatsloterij – Frummel – TBWA\Neboko

PLUS – Goed eten is samen eten – Wunderman Thompson

Spieren voor Spieren – Guus – Wefilm

Ministerie van VWS – Buurttuin – Open Now Amsterdam

Jumbo – Zo maken we er samen een mooie zomer van – Alfred International

De winnaar van de Ster Gouden Loeki wordt op 3 maart bekendgemaakt in een feestelijke uitzending van Omroep MAX om 21.35 uur op NPO 1.

Groningse fotograaf wint prestigieuze Zilveren Camera

De Groningse fotograaf Kees van de Veen heeft de Zilveren Camera gewonnen voor een fotoserie over de met corona besmette Piet Franssen uit het Limburgse Tegelen, die overleed op de intensive care in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalisten. Kees van de Veen kreeg van de familie toestemming om de doodzieke Piet Franssen te volgen. Hij lag in maart en april tijdens de eerste coronagolf in het ziekenhuis in Assen. Op 16 april, nadat dochter Monique en zoon Martin afscheid konden nemen op de IC, stierf Piet Franssen, 73 jaar oud.

Uitspraak

“Soms heb je een worsteling nodig om te worden waarvoor je uiteindelijk bent bestemd.”

Peter Ketel, coach.

Bonen in de pot

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt communicatieprofessionals een (volgende) stap in hun carrière te maken en helpt daarmee organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

Bonen in de pot

wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit.Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s