Bonen in de pot

22 februari 2021

Bonen in de pot is in een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak.

In principe verschijnt Bonen in de pot iedere maandagochtend.

Op de valreep

Talkshows bomvol politici

Lijsttrekkers vechten om een plekje aan tafel bij een talkshow, nu normaal campagnevoeren vanwege corona niet kan. Het miljoenenpubliek lonkt, maar daar zit ook het gevaar: afgaan in campagnetijd is dodelijk. Campagneteams zitten met samengeknepen billen en achter de schermen worden dealtjes gesloten. “De talkshow kreeg weleens de keuze: die eruit, of wij eruit.”

Je kunt de tv niet aanzetten, of er is wel een politicus te zien. En dat zal nog wel even blijven. “In campagnetijd zijn politici niet weg te slaan bij de talkshows”, zegt Birte Schohaus, in 2017 gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op politici in talkshows.

“Door corona is die overkill mogelijk nog groter. Flyeren, de straat op is moeilijk en spreken voor volle zalen is nu al helemaal niet mogelijk. Met een talkshow heb je in een klap een miljoenenpubliek.”

Ik mag een boon zijn als het niet zo is

Slecht voor het imago

Met stijgende verbazing las ik afgelopen vrijdag het bericht over de in Thialf schaatsende minister Wopke Hoekstra. Binnen sporten is sinds december verboden en de ijshal is gesloten voor recreanten. Het ging om een ‘bedrijfsbezoek’ van de CDA-leider, legt directeur Marc Winters van Thialf uit in de Heerenveense Courant. Slappe excuses in de trant van “Ik had dat natuurlijk niet moeten doen. Ik heb dat niet goed gedaan. Ik had die schaatsen nooit moeten aantrekken en gewoon mijn gympies moeten aanhouden” en vooral veel  ‘bla, bla, bla, chocoladevla’.

Je zou bijna zeggen dat politici niet zeggen wat ze doen, en niet doen wat ze zeggen.

Slecht voor het imago

Onze regering doet er werkelijk alles aan om het imago zo slecht mogelijk te laten zijn. Ik roep nog even in herinnering de trouwpartij van Ferd Grappenhaus, het meer dan “juridisch geklungel” over de avondklok. Daarbij werd forse kritiek geuit op het kabinet, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de huidige situatie, zo oordeelden oppositiepartijen.

De falende logistiek, de inkoop van het vaccin en de aanpak van de pandemie leiden tot grote en meedogenloze kritiek en verbazing bij velen. Een ministersploeg is nog geen goed crisisteam. Enfin, er zijn nog wel veel meer onderwerpen te noemen die de beeldvorming van het kabinet geen goed doen. Geen wonder dat het vertrouwen in het kabinetsbeleid ziender ogen afneemt, en dat vlak voor de verkiezingen.

En, wat me opvalt: veel gasten bij de talkshows, vrijwel alle Kamerleden en zeker alle ministers zijn nog steeds goed geknipt. Hebben ze dan allemaal een thuiswonend gezinslid dat ook heel goed kan knippen? Zit ik hier al lange tijd met een jaren zeventig kapsel …….

Verder in deze editie

  • De politiek heeft de overheidscommunicatie over corona gekaapt
  • Journalisten blij met digitale persconferenties
  • Weer veel vacatures
  • Imago Bouw aantrekkelijker maken
  • ZZP’er krijgt klappen

Wat mij is opgevallen

Journalisten en pr-professionals missen nu vooral persevents

Al bijna een jaar vinden in Nederland als gevolg van de COVID-19-pandemie niet of nauwelijks evenementen plaats, hoewel momenteel wel experimenten worden gedaan met voor publiek toegankelijke voorstellingen, sportwedstrijden en festivals. Dit is niet alleen een domper voor de notoire theaterliefhebbers, sportfans en festivalgangers. Ook mensen actief in de journalistiek en de public relations ondervinden hier nu de gevolgen van. Voor bijna 60% van de journalisten en 57% van de pr-professionals is door het ontbreken van persevents het plezier in het werk afgenomen.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 178 journalisten en 112 pr-medewerkers in Nederland naar de impact van COVID-19 op hun onderlinge samenwerking, dat is uitgevoerd door platform PR-Dashboard.

Impact van COVID-19

Ruim 43% van de pr-professionals en bijna 33% van de journalisten vinden contact leggen met elkaar sinds de uitbraak van het coronavirus moeilijker dan voorheen. Zo’n 42% van de journalisten ervaart bovendien dat er minder contact wordt gezocht door de pr-professionals en 33% ontvangt ook minder persberichten. Een kwart geeft aan dat woordvoerders slechter bereikbaar zijn.

Public relations

63% van de pr-professionals geeft aan een duidelijke verandering in zijn werkzaamheden te ondervinden sinds de uitbraak van de pandemie, bijvoorbeeld doordat er geen fysieke persevenementen meer plaats kunnen vinden. Bovendien vindt 42% dat nieuws naar journalisten wordt verstuurd minder snel wordt gepubliceerd. 33% van de pr-professionals voelt de verplichting om de link met COVID-19 te leggen in de persberichten die worden verstuurd. 19% van de journalisten voelt deze verplichting in zijn werk.

De politiek heeft de overheidscommunicatie over corona gekaapt

Het maken en verantwoorden van de keuzes is uiteraard politiek, maar het sturen van ons gedrag is dat bij uitstek niet. Dat schrijft Michel van Baal. We zitten een jaar in de coronacrisis en je moet constateren: de overheidscommunicatie lijkt dodelijk vermoeid in de touwen te hangen. Campagnes gericht op het beïnvloeden van gedrag ogen machte- en krachteloos. De veel bejubelde corona-app bijvoorbeeld? Je hoort er niets over.

Dat is wonderlijk, want de overheid is bepaald geen krachteloze communicatiepartij. Met campagnes en gericht beleid -stimuleringsmaatregelen- kan ze effectief gedrag beïnvloeden. Hoewel er kei- en keihard gewerkt wordt, lijkt dat op dit moment niet goed meer te lukken. De reden? De politiek heeft de overheidscommunicatie volledig ‘gekaapt’.

Polarisatie versus samenwerking zoeken

Politieke communicatie is iets anders dan overheidscommunicatie, het is gericht op het politieke spel, het winnen van stemmen, het zoeken van compromissen, het agenderen van onderwerpen. Politieke communicatie gaat om zenden, framing en polarisatie en roept weerstand op.

Overheidscommunicatie is veel breder. Die gaat over talloze onderwerpen waar de overheid vaak probeert gedrag te beïnvloeden, bijvoorbeeld stoppen met roken, niet dronken in de auto stappen, op tijd belasting betalen etc. Het zijn zaken die meestal apolitiek zijn, in het algemeen belang en die we als burger ook meestal zonder morren accepteren (de campagne dan. Of we ons gedrag veranderen is een tweede).

Bovendien gebeurt overheidscommunicatie vaak samen: de overheid betrekt er andere partijen bij, er is dialoog en men zoekt draagvlak.

Journalisten blij met digitale persconferenties

Onderzoek onder 290 journalisten en pr-professionals brengt in kaart hoe corona hun relatie veranderde. Conclusie: ze missen elkaar, soms. Corona heeft in ieder geval één positieve verandering gehad in de relatie tussen journalisten en pr-professionals. De opkomst van de digitale persconferenties is volgens een ruime meerderheid van 60% een goede zaak. Maar liefst twee derde van de journalisten (67%) vindt dat persconferenties na Covid-19 digitaal mogen blijven. Dat komt vooral door de tijdsbesparing in vergelijking met de fysieke persco’s.

Dat is een van de uitkomsten van een enquête die PR Dashboard in samenwerking met Adformatie en Villamedia heeft gehouden onder 290 journalisten (178) en PR-professionals (112). In het onderzoek stond centraal wat de invloed is geweest van corona op de relatie tussen beide beroepsgroepen.

Persbericht minder effectief

Van de pr-professionals geeft 63% aan een duidelijke verandering in hun werk te ondervinden sinds de komst van Covid-19. Nieuws dat naar journalisten wordt gestuurd wordt minder snel overgenomen, zegt 42%. Volgens een derde procent van de pr-professionals geven journalisten als reden dat er een veel hoger nieuwsaanbod is en daardoor nieuws minder vaak op persberichten te baseren.

Transfers

Else van Houten is pas afgestudeerd én heeft meteen al een baan! Vanaf 1 maart gaat ze als marketing- en communicatiemedewerkster aan de slag bij WPT Waste Paper Trade. Else deed ervaring op bij Biblionet Groningen en bij de gemeente Groningen.

Vacatures

De vacatures van Jan Boon Communicatie vind je op janboon.com/vacatures.

Andere vacatures

De school voor Communicatie, Media & IT van de Hanzehogeschool Groningen zoekt een Programmamanager Internationale Communicatie. Je bent verantwoordelijk voor de effectieve aansturing van de bachelor Internationale Communicatie voor 500 studenten.

De gemeente Súdwest-Fryslân zoekt eenenergieke communicatieprofessional (32-36 uur).Je bent samen met het team verantwoordelijk voor de in- en externe communicatie van de gemeente Súdwest-Fryslân. Je sollicitatie moet uiterlijk 2 maart binnen zijn.

De gemeente Súdwest-Fryslân is op zoek naar een communicatiestrateeg. Je bent verantwoordelijk voor (en advi­sering over) de strategische communicatie van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur. Je sollicitatie moet uiterlijk 2 maart binnen zijn.

De gemeente Leeuwarden zoekt een communicatiemedewerker (32 uur). Het betreft een functie voor in ieder geval een jaar, met kans op verlenging. Je gaat werken binnen het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (het RIEC). Het RIEC Noord ondersteunt bij het effectief bestrijden van ondermijnende criminaliteit in de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe.

Telecom Service Groep Leek zoekt een marketing- en communicatiemedewerker. Je bent bezig met branding, positionering, online en offline communicatie, social media, evenementen en klantondersteuning. Je geeft zelfstandig invulling aan het voorbereiden, uitvoeren en coördineren van on- en offline communicatiemiddelen en kanalen.

Arriva Leeuwarden zoekt een communicatieadviseur en woordvoerder (40 uur). Je maakt onderdeel uit van het landelijke communicatieteam en je bent lid van het managementteam regio Noord. In nauwe samenwerking met je collega’s geef je invulling aan het communicatiebeleid, om zo het gewenste imago van Arriva te versterken en te handhaven. Je bent in deze functie dus verantwoordelijk voor de regionale- en landelijke communicatie. Ze ontvangen graag je motivatie en CV uiterlijk 13 maart.

NewNexus zoekt een marketing- en communicatiemedewerker. Samen met de marketingmanager verzorg je de complete interne en externe communicatie en marketing voor de hele New Nexus vloot. Je positioneert New Nexus als dienstverlener en werkgever en draagt bij aan het vermarkten van de verschillende diensten en proposities.

Rijkswaterstaat zoekt een communicatiemedewerker Waterkwaliteit en Natuurbeheer Wadden. Voor het succes van het programma ‘Waterkwaliteit en Natuurbeheer Wadden + VBA 2030’ en het vervolgonderzoek is zorgvuldige communicatie belangrijk. Hiervoor zijn kwalitatief hoogwaardige communicatiemiddelen nodig.

Gemeente Súdwest-Fryslân zoekt een online redacteur (32-36 uur). Je bent samen met jouw collega’s van team Online verantwoordelijk voor de digitale dienstverlening van de gemeente. Je voert de regie op de digitale producten en diensten, waaronder de website en social media. Stuur je sollicitatiebrief en CV tot en met 3 maart.

SKSG zoekt een content en social media marketeer (tijdelijke vervanging 15 maart – 1 augustus; 16-32 uur). In deze rol richt je je op de centrale interne en externe communicatie. Zoals via de website, social media, de locaties en interne communicatie naar ouders en medewerkers. Je maakt en/of zorgt voor aantrekkelijke en overtuigende content. Sluitingsdatum is 28 februari.

Noorderbreedte in Leeuwarden zoekt een marketing-communicatieadviseur (circa 32 uur). Je ontwikkelt leesbare en doelgerichte marketing- en communicatieplannen en gaat ook over tot uitvoering. Je focus ligt daarbij op online communicatie en het ontwikkelen en inzetten van innovatieve communicatiemiddelen.; Sluitingsdatum is 7 maart.

WRQS Groningen, een strategisch adviesbureau in de fysiotherapie, zoekt een marketing- en communicatiemedewerker (24-32 uur). Je helpt de positionering binnen Nederland te verstevigen met jouw teksten, social mediaberichten en creatieve ideeën. Je creëert van slimme content op de offline én online kanalen, beheert en optimaliseert de website.

De Welzijnsgroep Tinten Gieten zoekt een communicatieadviseur (32 uur). Je ondersteunt alle organisaties van de Tintengroep. Je bent het eerste aanspreekpunt voor een deel van de welzijnsorganisaties. Je kent het lokale karakter van ‘jouw’ organisaties en staat ze bij met raad en daad. Reageren kan tor en met 3 maart.

De Zorggroep Alliade Heerenveen zoekt een adviseur Communicatie en Marketing.  Je werkt aan projecten die de ontwikkeling van Alliade en haar zorgonderdelen verder brengen. Denk aan het coördineren van innovatieve projecten op het gebied van profilering, strategische communicatie, online marketing en het ontwikkelen en implementeren van marktonderzoek. Reageren kan tot en met 7 maart.

Op Zoek

Ben jij op zoek

naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2250 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

Is jouw organisatie

op zoek naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het me weten. Wil je meer weten?? Aarzel niet, en neem contact met me op: jan@janboon.com.

Delen

Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2250 communicatieprofessionals!

Koloniën van Weldadigheid

Marketing Drenthe heeft van de provincies Drenthe en Overijssel financiering gekregen voor het uitvoeren van de marketing van de Koloniën van Weldadigheid. Hier ligt veel potentie voor het aantrekken van bezoekers, zeker als ze het predicaat Unesco Wereld Erfgoed krijgen. Eerste stap is het maken van een gezamenlijk marketingplan voor Nederland en België. Elizabeth Stoit en Sylvia Ouwerkerk doen dit vanuit Marketing Drenthe voor de Nederlandse Koloniën, uiteraard in nauwe afstemming met de Belgische collega’s van Kempens Landschap voor de Koloniën Wortel en Merksplas in Vlaanderen.

Soms denk ik wel eens bij mezelf …..

Imago Bouw aantrekkelijker maken met sexy functienamen en innovaties

Aangezien bijna alle politieke partijen het tekort van driehonderdduizend huizen willen oplossen, zal het personeelstekort in de bouw niet snel afnemen. Building Heroes, bemiddelaar in de bouw, sprak diverse professionals en klantpartners over dit thema.

“Het stoere imago van de bouw kunnen we nog beter in de markt zetten. Als we jong talent nou vertellen hoe gaaf het is om samen met een ploeg te bouwen aan een tastbaar gebouw, komen we een heel eind”, aldus Michelle Touwslager, projectcoördinator bij Bouwcombinatie NCIA.

“De functienamen in de bouw en infra mogen wel wat sexyer, als je het mij vraagt. Mensen zijn liever projectleider dan uitvoerder, maar de werkzaamheden zijn exact hetzelfde. Zo zie je maar: het zijn slechts labels, maar ze maken wel een verschil”, aldus Marieke Roorda, directrice bij Krinkels.

En dan nog even dit

Ze missen elkaar

Corona zorgt er voor dat er minder persoonlijk contact. Ondanks het enthousiasme is over de digitale vormen van persconferenties missen beide beroepsgroepen dit contact, hoewel dat bij pr-professionals iets meer is dan bij journalisten.

Bijna 68% van de pr-mensen zegt dit persoonlijke contact met journalisten te missen, waarvan 21% stelt dat dit ‘soms’ het geval is. Bij journalisten mist 56% het contact met pr-professionals, waarvan 30% ‘soms’.

Dat contact heeft voor een deel plaats tijdens fysieke persevenementen, die flink in aantal zijn afgenomen. Slechts 17% van de pr-professionals heeft tijdens corona nog fysieke persevents georganiseerd, iets wat als een gemis wordt ervaren. In beide groepen geeft bijna 60% (59% vs. 57%) aan dat door het ontbreken van fysieke persevenementen het plezier in het werk afneemt.

ZZP’er krijgt klappen

Zelfstandigen zonder personeel krijgen in de coronacrisis de hardste klappen. Bijna de helft van de zzp’ers in de provincie Groningen is eind vorig jaar zijn werk of een deel van het inkomen kwijtgeraakt.

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Planbureau Groningen en het Trendbureau Drenthe onder enkele duizenden inwoners van beide provincies.

Mensen die als zelfstandig ondernemer hun brood verdienen, zijn veel vaker de pineut dan mensen met een andere bron van inkomsten. Bijna de helft van de zzp’ers in Groningen meldt dat het eigen inkomen is gedaald. Ook maken zzp’ers zich veel vaker zorgen over hun financiën. Bij sommigen staat de toekomst van hun onderneming op het spel. Vooral horecapersoneel is hard getroffen: meer dan een derde van hen ziet het inkomen fors afnemen.

Werkloosheid neemt af, maar ook het aantal vacatures

De werkloosheid is in het vierde kwartaal van afgelopen jaar gedaald tot 384.000. Het aantal vacatures nam echter ook af, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De werkloosheid is nog aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. In januari 2020 bedroeg die 284.000. Ook zijn er vergeleken met het derde kwartaal 14.000 banen minder in ons land, aldus het CBS. Die daling was een stuk kleiner dan de daling in het tweede kwartaal, toen een recordaantal van 297.000 banen verdween, vooral door de coronacrisis. In de handel, de horeca en het vervoer liep het aantal banen fors terug. In de andere bedrijfstakken kwamen er banen bij, bijvoorbeeld in de zorg, de bouw, het onderwijs en bij het openbaar bestuur. De afname van de werkloosheid in het vierde kwartaal kwam vooral doordat meer werklozen aan het werk gingen dan er werkenden hun baan verloren. Per saldo daalde de werkloosheid hierdoor met 35.000.

Uitspraak

“Het geniale van communicatie is gelegen in het tegelijkertijd volledig eerlijk zijn en volledig onvriendelijke te zijn.”

Bonen in de pot

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt communicatieprofessionals een (volgende) stap in hun carrière te maken en helpt daarmee organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

Bonen in de pot

wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit.Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s