Bonen in de pot

15 maart 2021

Bonen in de pot is in een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak.

In principe verschijnt Bonen in de pot iedere maandagochtend.

Op de valreep

“Veel schade veroorzaakt

Eva Jinek kwam vrijdagavond in haar programma uitgebreid terug op het gierend uit de hand gelopen cabaret-stukje van Martijn Koning uit de uitzending ervoor. Hierbij liep het slachtoffer van Martijns ‘roast’, Thierry Baudet, de studio uit. Eva vindt dat Martijn haar show veel schade toebracht.

RTL en de Jinek-redactie deden al een stukje damage control door met een excuses-verklaring te komen, maar ook Eva zelf ging er in haar show nog even uitgebreid op in. “Je verwacht bij een comedian dat het een performance is”, legde ze uit. “Je bent gewend te zitten en te luisteren en het tot je te laten komen en je wacht tot een kantelpunt, dat er iets te lachen valt. Maar ik hoorde alleen maar nare dingen en ik dacht: wanneer gaat dit gebeuren?”

Eva haalt uit

Nou, dat lachmoment kwam er niet. Ook tot verbazing van Eva. “Ik ben niet snel op mijn mondje gevallen, maar ik was stil. Flabbergasted.” De talkshowqueen van RTL is not amused. Volgens haar heeft Martijn en stukje Jinek-reputatie om zeep geholpen. “Ik ben niet blij met dit. En dit heeft veel schade voor dit programma en voor wat wij maken en daar baal ik onwijs van.”

Ik mag een boon zijn als het niet zo is

Evenementenbranche komt zelf met plan

De evenementenbranche heeft zelf een plan gemaakt waarmee de branche sneller uit de coronacrisis moet komen. Na de proefevenementen die nu worden gehouden met Fieldlabs moet meteen doorgepakt worden, zo stellen Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers. In het plan wordt rekening gehouden met de branche over de volle breedte, van toeleveranciers en podia tot organisatoren en beurslocaties.

Ontspanning op een verantwoorde en veilige manier

Volgens Jolanda Jansen van de Alliantie hebben mensen dringend behoefte aan ontspanning op een verantwoorde en veilige manier. “En dat kunnen wij als branche bieden. Op de huidige routekaart van de overheid ontbreekt niveau 0 en is er nog geen rekening gehouden met vaccinaties en sneltesten”. Met die middelen en een test- of vaccinatiebewijs, aandacht voor hygiënemaatregelen en professionele begeleiding moet een zogenaamde ‘groene zone’ voor een bepaald evenement worden gecreëerd.

Verder in deze editie

  • Kracht verspreiders desinformatie onderschat
  • Nieuws van betrouwbare bronnen
  • Peilen
  • Herstel reclamebranche
  • Op weg naar 17 maart

Wat mij is opgevallen

Kracht verspreiders desinformatie onderschat

We hebben de communicatieve kracht van verspreiders desinformatie enorm onderschat. Dat meent Michel van Baal. Een jaar na de eerste Corona-lockdown trekt Michel van Baal de conclusie: communicatie heeft nauwelijks antwoord op fake nieuws-verspreiders.

“Als me een ding duidelijk geworden is in het afgelopen jaar: we onderschatten de communicatiekracht van desinformatieverspreiders schromelijk. Dit jaar heeft me laten zien hoe goed en effectief die groep het pallet aan communicatiemiddelen weet in te zetten. We hebben in zowel het communicatievak als de journalistiek nog steeds geen goed antwoord gevonden hoe we met ze moeten omgaan.”

Veel communicatie-experts zullen zeggen: ‘zoek de dialoog’, maar dat is helaas niet mogelijk. Je kunt niet ‘in dialoog’, want deze groep wil geen dialoog maar wil je podium.

Je kunt ze ook niet negeren, want dan polariseer je en voed je het slachtoffernarratief ‘we mogen het niet zeggen’.

Coronatoolkit moet ondernemers door de crisis helpen

Om ondernemers de crisis door te helpen heeft de Groningen City Club een speciale coronatoolkit ontwikkeld: een pakket bestaande uit ruim 60 trainingen, workshops en bijeenkomsten waarvoor ze zich gratis kunnen aanmelden. “Ondernemers zitten met een hoofd vol ellende. Ze kunnen wel wat hulp en ondersteuning gebruiken”, zo zei GCC-voorzitter Eric Bos, bij de lancering van het steunpakket.

Ondernemers kunnen zich via www.corona-toolkit.nl aanmelden voor één van de ruim zestig gratis cursussen, verdeeld over veertien thema’s, als ‘marketing en communicatie’ maar ook om online ondernemerschap en de vraag ‘Doorgaan of stoppen’. Ook een Ondernemersloket, waar ondernemers terecht kunnen met al hun vragen over regelingen, subsidies, het cursusaanbod en andere mogelijkheden, maakt deel uit van de toolkit.

Wie wordt de Communicatieman of -vrouw van 2021

En wie gaat er met de prijs voor Communicatietalent van het Jaar vandoor? De zoektocht is van start! Logeion zoekt ook dit jaar naar spraakmakende, inspirerende en vernieuwende communicatieprofessionals die zich afgelopen jaar hebben onderscheiden. Wie heeft volgens jou zijn of haar stempel gedrukt op een landelijke of regionale campagne, een evenement of een intern verandertraject? Wie weet op een originele manier in te spelen op de actualiteit? Wie maakt naam met een creatief communicatieproject?

Herstel reclamebranche

De coronacrisis heeft de digitale transformatie van mediabedrijven in een stroomversnelling gebracht, de reclamebranche en uitgevers zien dit jaar deels weer herstel. Dat staat in de Sectorprognose Technologie, Media & Telecom (TMT) 2021/2022 van ABN Amro.
De sector TMT gaat als geheel groeien met 3% in 2021, verwacht ABN Amro. Deze groei wordt vooral aangejaagd door de IT-sector, veruit de grootste branche in de sector. Het herstel van uitgeverijen, omroepen, drukkerijen en de reclamebranche draagt deels bij aan deze groei.

Groei

Het aantal digitale abonnementen van kranten en on demand tv-diensten steeg in 2020 sterk en consumenten winkelden massaal online. De digitalisering van de samenleving gaat onverminderd voort, waardoor bedrijven uit alle sectoren zich blijven beroepen op de technologiesector. Op de korte termijn zijn de verschillen tussen bedrijven groot. Zo zijn communicatiesoftware, public clouddiensten en e-commerce door onder meer het thuiswerken sterk gegroeid, maar zijn softwarebedrijven die aan de vrijetijdssector leveren juist hard geraakt.

Op weg naar 17 maart

“We tonen nadrukkelijk nieuws van betrouwbare bronnen”

Met nog kort te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen, liggen niet alleen de partijen en de lijsttrekkers, maar ook social media onder een vergrootglas. De rol van social media in politieke campagnes is groter dan ooit en de techreuzen moeten als scheidsrechter optreden bij het verspreiden van desinformatie of politieke advertenties.

Facebook heeft onlangs al laten weten met een ‘knop’ te komen waarmee gebruikers van Facebook en Instagram minder politieke advertenties op hun feed krijgen te zien. Twitter heeft inmiddels al een tweet van FvD-lijsttrekker Thierry Baudet bestempeld als misleidend.

Hoe val je op als politiek merk?

Het is weer spitsuur in politiek Den Haag. Maar liefst 37 partijen zijn toegelaten door de kiesraad. Leo van Sister vraagt zich af hoe politieke merken zich manifesteren.

Kortom, een bonte verzameling gelukzoekers, die allen een stem willen in ons parlement en daar de prettige vergoeding voor willen ontvangen. Het goede nieuws is dat verreweg de meesten de kiesdrempel niet halen, maar de kans is groot dat er nog altijd 12-15 partijen in het parlement komen. Zucht, was er maar een kiesdrempel zoals in Duitsland, waar maar 6 partijen de macht delen.

Een merk, ook een politiek merk, hoeft niet altijd een beschrijvende naam te zijn, maar dient in woord of beeld wel heel duidelijk te maken waar het voor staat.

Lettermerken blijven slecht hangen

Wij burgers zijn natuurlijk niet het hele jaar met politiek bezig en worden nu 2-3 weken lang via spotjes, krantjes, talkshows, debatten, social media en heel veel online manifestaties gebombardeerd door al deze partijen. Juist dan wordt duidelijk dat veel kiezers niet weten of begrijpen waar die bepaalde partij voor staat.

Dat komt in belangrijke mate ook omdat lettermerken voor mensen best heel moeilijk te begrijpen en lastig te onthouden zijn. Wie zijn ze, wat betekent het eigenlijk en waar staan ze voor? Merknamen spelen een belangrijke rol bij herkenning en herinnering van merken. Overigens zijn kleuren van merken ook heel bepalend voor de merkkracht.

Vacatures

De vacatures van Jan Boon Communicatie vind je op janboon.com/vacatures.

Andere vacatures

GGD Drenthe zoekt vanwege uitbreiding van het team naar een gedreven en ervaren communicatieadviseur (18 uur). Je houdt je bezig met het versterken van de positionering van GGD Drenthe, het consequent uitdragen hiervan, het adviseren en ondersteunen bij diverse communicatievraagstukken. Mail je motivatiebrief en CV vóór 22 maart.

Het Stafbureau Marketing & Communicatie van de Hanzehogeschool Groningen zoekt een verbindende, daadkrachtige en punctuele coördinator public affairs en kenniscommunicatie (0,8 fte). Je bent een creatief organisatietalent, die in een dynamische omgeving het overzicht houdt en verbindingen kan leggen tussen het netwerk binnen en buiten. Sluitingsdatum is 21 maart.

Woningcoöperatie Groninger Huis zoekt een communicatieadviseur. Je verdiept je in hoe huurders, collega’s en belangenhouders benaderd willen worden. Als sparringpartner voor het management geef je gevraagd en ongevraagd advies over optimale interne en externe communicatie. Stuur je motivatie en CV uiterlijk 19 maart.

KAW architecten Groningen zoekt een medewerker bewonerscommunicatie. Je hebt veel één op één gesprekken met bewoners. De gesprekken kunnen gaan over sloop-nieuwbouw, verduurzamen, de omgeving of over sociale vraagstukken in de buurt. Stuur je motivatiebrief en CV vóór 26 maart.

Medisch Centrum Leeuwarden zoekt een communicatieadviseur. Je hebt kennis van en gevoel voor nieuwe digitale trends in communicatie. Je werkt aan teksten, de website, het intranet, campagnes, plannen en events voor de interne, externe en patiëntencommunicatie.

Remon Waterbehandeling in Marum zoekt een marketing- en communicatie medewerk(st)er. Je gaat onder andere aan het werk met de groei van de naamsbekendheid van de organisatie en het schrijven en redigeren van sterke teksten en beheer van de (sociale) media. Reageren voor 7 april.

Zorgaanbieder Coöperatie Dichtbij Groningen zoekt een communicatiemedewerker. Je zorgt voor communicatie-uitingen die aansluiten bij de identiteit en beleid en strategie. Met jouw creativiteit, ideeën en kennis help je de coöperatie nog verder vooruit en draag je zorg voor de digitale promotie, nieuwsbrieven en informatiemateriaal voor leden, werkers en cliënten. Reageer voor 24 maart.

Holland Opleidingen Groep in Oldeberkoop zoekt een medewerker Communicatie en social media. Je houdt de websites up-to-date, je plaatst relevante berichten op de social media kanalen, je monitort de ontwikkelingen in de markt en je speelt hierop in en je schrijft (wervende) teksten.

Ron Haans Fitness inWinschoten zoekt een marketing- en communicatiemedewerker. Je houdt je bezig met verschillende marketing- en communicatiewerkzaamheden. Zo beheer je de diverse sociale media, waaronder Facebook en Instagram. Je begrijpt welke content interessant is voor de huidige leden, maar weet ook de juiste snaar te raken bij potentiële leden. Stuur uiterlijk 5 april  je CV mét foto en motivatie.

New Energy Coalition zoekt een ervaren, creatief en proactief communicatietalent/ online marketeer (1 fte). In deze functie ligt de nadruk op online communicatie, zowel adviserend als uitvoerend. De taken variëren van het bouwen en onderhouden van websites en social media tot het ontwikkelen van mediacampagnes en het monitoren en analyseren daarvan. Je kunt solliciteren door vóór 22 maart een motivatiebrief en CV te sturen.

Op zoek

Ze

Is de communicatieprofessional met een eigen kijk op het communicatie vak. Onderzoek, creatie en advies. Dát zijn werkzaamheden waar ze vol enthousiasme mee aan de slag wil gaan. Ze kijkt graag naar het geheel en luistert nog beter. Ze kan in diverse situaties onderbouwde, zorgvuldige en realistische ideeën en adviezen geven. Ze is een generalist met originaliteit, empathie, inlevingsvermogen en heeft passie voor conceptontwikkeling. Ze heeft ervaring in verschillende sectoren en branches waardoor ze breed inzetbaar is. Het bedrijf dat bij haar past realiseert zich dat communicatie een onlosmakelijke factor is binnen een organisatie. Zowel intern als extern, tussen collega’s en richting de klanten, visueel, tekstueel en zelfs non-verbaal. Communicatie is overal. Wil je meer weten over haar? Mail me: jan@janboon.com.

Ben jij op zoek

Naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het jan boon communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2250 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met jan boon communicatie via jan@janboon.com.

Is jouw organisatie

Op zoek naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het me weten. Wil je meer weten?? Aarzel niet, en neem contact met me op: jan@janboon.com.

Delen

Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2250 communicatieprofessionals!

Nieuwe partner bij Centrum Strategische Communicatie

Fontys Hogeschool Economie & Communicatie (FHEC) heeft zich aangesloten bij het Centrum Strategische Communicatie (CSC) van Logeion. Samen met ruim twintig andere Partners van het CSC en bijna twintig Vrienden van het CSC ondersteunt FHEC onder andere de Leerstoel Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en maken ze wetenschappelijk onderzoek naar (strategische) communicatie vanuit het CSC mogelijk.

Soms denk ik wel eens bij mezelf …..

Via communicatie en journalistiek naar de zorg

Via communicatie en de journalistieke pen naar de zorg. Marlow de Kleine uit Emmen waagde zich onlangs aan die overstap. Marlow de Kleine: “Nadat ik journalistiek in Zwolle had gestudeerd lagen de banen in 2010 niet voor het oprapen. Ik heb vervolgens gefreelancet, onder meer bij Dagblad van het Noorden, de Emmer Courant en RTV Drenthe, maar toen kreeg ik een aanbod om bij een transportverzekeraar in Hoogeveen als communicatieadviseur aan de slag te gaan. Daarna bij Biblionet Drenthe. Dat was niet zo’n goede match”. De overstap van journalistiek naar communicatie was al een lastige, maar die deed hij uit financieel oogpunt. “Op die manier ging afbetalen van mijn studieschuld een stuk sneller.”

“Ik ben nu leerling-werknemer bij zorgorganisatie Cosis. Naast één dag per week naar school, het Drenthe College in Emmen, doe ik drie dagen werkervaring op bij woonlocatie Waringin in Zuidwolde. Daar wonen ruim zestig cliënten, inclusief dagbesteding. Ik werk met mensen met een verstandelijke beperking. De voldoening, voor mij het allerbelangrijkste, is nu aan het einde van de dag veel groter.”

En dan nog even dit

Niet meer van deze tijd

De commotie rond het interview van Meghan en Harry met Oprah Winfrey, vooral over de racisme-beschuldigingen van Meghan, roept de vraag op of het koningshuis nog wel van deze tijd is. “Nee”, vindt een meerderheid van de Dagblad van het Noorden-lezers. “Het koningshuis is een geldverslindend instituut en de erfopvolging past niet meer in deze tijd,” reageert iemand. “Koningshuizen voegen niks toe en kosten de burger alleen maar geld,” zegt iemand anders. Meerderheid van de lezers van het Dagblad van het Noorden vindt het koningshuis niet meer van deze tijd.

Imago

Een aantal lezers geeft aan in de loop van hun leven anders te zijn gaan denken over het koningshuis: “De privileges die de Oranjes ten deel vallen, gaan ten koste van hun imago. Bijvoorbeeld het jachtrecht op de Kroondomeinen op de Veluwe, onderhoud van privépaleizen, privévliegtuig, onderhoud van De Groene Draeck. Ook het uitstapje naar Griekenland met het hele gezin, terwijl de bevolking zuchtte onder de lockdown, deed mij van koningsgezind naar republikein switchen. Deze familie moet zijn eigen boontjes maar eens gaan doppen!”

Bonen Knopen

Is een nieuwe rubriek in Bonen in de pot en gaat over jou en de arbeidsmarkt. Bonen Knopen is een zegswijze om aan te duiden dat een klus, een taak of een proces traag vooruit gaat. Het duurt wel erg lang, het gaat vooruit als bonen knopen. Veranderprocessen in organisaties gaan veelal langzaam; maar je zelf veranderen, je zelf op het juiste spoor zetten, dat heb je zelf in de hand ook al lijkt het misschien onbegonnen werk. In deze nieuwe rubriek geef ik telkens een tip waar je mee aan de slag kunt. Kom je er niet uit? Je kunt altijd contact met me opnemen!

Sta midden in de samenleving 

Zorg dat je als communicatieprofessional met beide benen midden in de samenleving staat. Houd contact met veel verschillende mensen, bevolkingsgroepen, gremia. Ken je doelgroepen, weet wat er speelt, hoe mensen denken, reageren, consumeren. Word bestuurslid van je beroepsvereniging.

Mijn advies

Verbreed je spectrum, beperk je gezichtsveld niet tot je directe professionele omgeving. Het zal de effectiviteit van je adviezen ten goede komen, omdat je een beter inzicht krijgt in de doelgroepen van je handelen. 

Immers, één van de belangrijkste rollen van een goede communicatieprofessional is, dat je weet wat er in de samenleving gebeurt, wat voor jouw organisatie van belang kan zijn. De antennefunctie dus of issuemanagement.

Uitspraak

“Verzamel herinneringen geen bezittingen”.

Dat zei Bibian Mentel vorige week zondagavond in de talkshow Humberto op RTL4. Bibian is tweevoudig Paralympisch Sporter van Nederland. “Verzamel herinneringen, geen geld of bezittingen”, gaf ze de kijkers mee, met een grote lach op haar gezicht.

Bonen in de pot

Je ontvangt bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt communicatieprofessionals een (volgende) stap in hun carrière te maken en helpt daarmee organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

Bonen in de pot

Wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit.Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s