Bonen in de pot

14 januari 2019

Bonen in de pot is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het communicatievak.

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt communicatieprofessionals een (volgende) stap in hun carrière te maken en helpt daarmee organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

Laatste Nieuws
Journalistiek heeft baat bij transparantie
In tijden van populisme is het belangrijker dan ooit dat journalistiek en overheid transparant zijn over hun werkwijze, betoogt voorlichter en communicatieadviseur Michel van Baal van de TU Delft. Alleen op die manier blijft volgens hem het vertrouwen in de democratie. Van Baal maakt zich in de Volkskrant grote zorgen over populistische communicatie en hoe journalisten daar mee omgaan. Communicatiestrategie van populistische politici is volgens Michel van Baal vaak gericht op het creëren van aandacht door de pijlers van de democratie aan te vallen, bijvoorbeeld de rechtspraak en de journalistiek, en het publieke vertrouwen daarin te ondermijnen.

Verder in deze editie
• Journalistiek heeft baat bij transparantie
• Trends in communicatie 2019
• Hogere eisen aan de communicatieprofessional
• Nog meer trends
• Machiavelliprijs

Wat mij is opgevallen
Journalistiek heeft baat bij transparantie
Ook de Rijksoverheid zou volgens de voorlichter Michel van Baal van de TU Delft eens kritisch naar haar ‘woordvoerderscultuur’ moeten kijken. Nu gaat perscommunicatie via woordvoerders die vaak vooral het belang van de minister behartigen. ‘Gewone ambtenaren’ mogen over het algemeen niet met de pers praten. Daarmee creëer je een cultuur van achterkamertjes en van wheelen en dealen met de media. En dat geeft woordvoerders en parlementaire journalisten enorm veel macht.

Trends in communicatie 2019
Communicatie zal ook de komende jaren verder evolueren. Maar hoe? En welke trends gaan daarbij een prominente rol spelen? Communicatiebureau Linden & Barbosa ziet de volgende trends in communicatie, branding en PR.
• Groeiende vraag naar verandercommunicatie. Innovatieve technologische ontwikkelingen hebben grote impact op de maatschappij. Hoe we werken en leven verandert in razend tempo.
• Arbeidsmarktcommunicatie en employer branding. De werkgelegenheid groeit en de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Eén op de vijf bedrijven heeft te kampen met een personeelstekort.
• Diversiteit en inclusiviteit: Iedereen telt mee, ongeacht cultuur, leeftijd of geslacht. Alles mag gezegd worden. Communicatie moet open en direct zijn. Bedrijven en CEO’s worden gedwongen een standpunt in te nemen.
• Vertrouwen in traditionele nieuwsbronnen blijft. We zagen het vorig jaar al. Mensen hebben het meeste vertrouwen in het nieuws dat ze via radio, tv en kranten tot zich krijgen. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Facebook en Instagram hebben een vertrouwensprobleem.

Multidisciplinair werken sleutel tot succes
Dat schrijft Bert Groothand, senior communicatie- en contentconsultant in zijn column. Over contentmarketing is voorlopig de laatste discussie nog niet afgerond. Alles is content en daarmee wordt de ‘nieuwe’ marketing- en communicatie-discipline gezien als ongrijpbaar of zelfs als onzin. Ten onrechte. De eerste opwinding of afwijzing rond contentmarketing is wat voorbij, de definitieve stappen naar volwassenheid zijn gezet. Stappen op weg naar een geïntegreerde aanpak van (commerciële) communicatie. Vanuit een verbinding van disciplines en, hoe aantrekkelijk, ook een effectievere invulling.

Grote behoefte aan een praktische aanpak
Irma Machielse, docent Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Leiden: “Ik heb gemerkt dat er grote behoefte bestaat aan een praktische aanpak om contentmarketing in praktijk te brengen. “Wij waren al hard aan het werk om het boek te schrijven toen we in contact kwamen met mensen van Platform Content. Overigens hebben we het Grote Onderzoek ook in samenwerking gedaan met de Leerstoel Contentmarketing aan de Universiteit van Amsterdam. Een mooi project dat veel kennis over het vak heeft opgeleverd.”

Gestructureerde aanpak
“Organisaties zijn steeds meer aan het kijken hóe ze contentmarketing effectief kunnen inzetten. Maar zo’n planmatige, strategische aanpak valt nog niet mee. Ook bij traditionelere marketingcommunicatie of advertising. Maar omdat contentmarketing in onze ogen een geïntegreerde vorm van een aantal modaliteiten of disciplines hoort te zijn, is de organisatie daarvan misschien wat lastiger dan bijvoorbeeld een reclamecampagne”, aldus Irma Machielse, docent Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Leiden.

Transfers
Monique Spaltman nieuwe directeur Landgoed Verhildersum
Zij volgt op 1 februari Gerrit Alssema op. Hij gaat op 1 maart met pensioen. Monique was onder meer bestuurslid bij de Fraeylemaborg in Slochteren en stond als directielid mede aan de basis van wat nu Fontana Resort Bad Nieuweschans is. Bestuur en medewerkers van Verhildersum verwachten van haar dat zij Verhildersum verder ontwikkelt. Monique, eigenaar van PRompt Communicatie, heeft een zeer ruime ervaring in de PR- en communicatiewereld.

Naomi de Boer
is benoemd tot manager Communicatie bij de KwadrantGroep. Naomi werkte sinds 2011 vanuit haar bedrijf NB!Communicatie als zelfstanding communicatieadviseur en –manager. Zij was al geruime tijd actief voor de KwadrantGroep in diverse projecten en rollen, waarvan de laatste periode als interim-manager. Daarnaast werkte ze voor diverse bedrijven en organisaties, zoals voor het Instituut voor Duurzaamheid en Natuureducatie IVN en aardappelveredelaar HZPC.

Kees Stolwijk
is benoemd als directeur van Windesheim Flevoland. Hij volgt Rien Komen op, die bij Aeres Groep toetreedt tot het College van Bestuur. Stolwijk werkt sinds 2011 bij Windesheim Flevoland. Hij begon in het managementteam van Windesheim Flevoland als clustermanager van Management en Economie en later ook ICT en Techniek en werd daarna manager Onderwijs.

Henk Heeringa
duikt in de wereld van dijkbewakingen, waterbergingen, droogteperiodes, dijkverhogingen en gemalen en wordt manager Communicatie bij Wetterskip Fryslân. Henk werkte eerder voor de Hanzehogeschool, Rabobank, AkzoNobel, de NAM en de Treant Zorggroep.

Maaike Visser
wordt communicatieadviseur bij Vonc Communicatie in Heerenveen. Maaike komt van VDL Bus Heerenveen en werkte eerder voor Arriva Nederland.

Annemarie Post
is marketingcoördinator bij Lidl Nederland. Annemarie komt van de gemeente Amstelveen waar ze plaatsvervangend woordvoerdster van de wethouder en locoburgemeester was en ze werkte eerder voor BNN VARA. Ze studeerde Communicatie aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Chantal Zwaving-Heikens
mede-eigenaar bij Beter Leren, is communicatieadviseur bij Vitale Vakantieparken Drenthe. Chantal was docente Nederlands bij verschillende onderwijsinstellingen.

Annemieke Nienhuis
is benoemd tot marketingmanager bij de Dokkumer Vlaggen Centrale. Ze werkte daar al als medewerkster en coördineerde en voerde diverse projecten uit op het gebied van marketing en communicatie.

Eline van der Meulen
wordt junior communicatieadviseur bij de Stichting Zorgplein Noord. Eline komt van Groningen Airport Eelde en was daar medewerkster Marketing en Communicatie.

Jeanine Develing
is communicatieadviseur bij HZPC in Joure geworden. Ze was communicatieadviseur bij GGZ Friesland.

Nieuwe partner en vernieuwing voor Locals Agency
Pieter Zijlstra treedt aan als creative partner bij Locals. Hiervoor was hij jarenlang werkzaam bij TEAM in diverse functies, waarbij de laatste periode als Strategy & Creative Director en MT-lid.

Agenda
SMC050
organiseert op maandag 25 februari de allerlaatste SMC050. Ze hebben zeven oud sprekers gevraagd om vooruit te kijken in hun vakgebied en dat te doen in zeven minuten. Dit is de lijst met sprekers en de onderwerpen: Roos van Vugt – Future of Social Media, Bennie Mols- Future of Robotics, Winand Slingenberg – Future of 3D printing, Martijn de Groot – Future of Quantified Self, Brechtje de Leij – Future of Mobile, Rutger van Zuidam – Future of Blockchain, Sander Duivestein – Future of A.I.. Dus: in het kort hun visie op de toekomst van hun vakgebied.

MARUG Marketingconferentie
Op dinsdag 26 februari ontmoeten studenten en bedrijven die geïnteresseerd zijn in marketing elkaar om ideeën uit te wisselen en interessante cases over marketing en het thema van de dag te bestuderen. Tijdens de conferentie worden zowel de praktische als de academische aspecten van het thema besproken op basis van lezingen, workshops en masterclasses.

Vacatures
Jan Boon Communicatie
is voor Dierenopvang De Wissel in Leeuwarden op zoek naar een medewerker Promotie en Fondsenwerven. Ze zoeken een communicatieprofessional die promotie en sponsoring verder ontwikkelt. Wie helpt De Wissel verder op de kaart te zetten? Het gaat (voorlopig) om een betaalde functie voor gemiddeld 8 uur per week. Meer weten over deze bijzondere job? Mail jan@janboon.com.

Jan Boon Communicatie
is voor de stichting Dierenopvang De Wissel in Leeuwarden op zoek naar nieuwe bestuursleden met als expertise o.a. fondsenwerving, promotie en communicatie. Meer weten? Mail jan@janboon.com.

Lift-Tex Industrie in Tolbert
zoekt naar een marketing- en communicatiemedewerker (m/v, 24-32 uur, regio Groningen). De functie houdt o.a. in: opzetten van social media beleid en het actief en vernieuwend inzetten van social media, optimaliseren van de website en zorgen voor zoekmachine-optimalisatie en het ontwikkelen van nieuwsbrieven, salesacties, documentatiemateriaal en ander PR-materiaal. Je sollicitatie met motivatie en CV kun je mailen voor 18 januari.

iWink
zoekt een UI/UX-designer (32-40 uur). Je hebt ervaring met web- en interactiedesign en kunt dat laten zien. Je hebt oog voor gebruiksvriendelijkheid en conversie op websites. Je houdt je bezig met het vormgeven van websites, intranetten, nieuwsbrieven en andere digitale media voor een breed scala aan klanten. Je bent verantwoordelijk voor zowel het interactie ontwerp als de grafische uitwerking van een project. Hierin werk je samen met de klant, één van de consultants en andere leden van het projectteam om tot het beste resultaat te komen. De sluitingsdatum is 22 januari.

De gemeente Groningen
zoekt een woordvoerder B&W. Je adviseer en ondersteun je bestuurder en het bestuur bij alles wat met communicatie te maken heeft, je werkt zowel reactief (er gebeurt iets onverwachts, hoe te handelen) als proactief (je adviseert over positionering en profiel, bedenkt daar een strategie bij en koppelt dat aan concrete acties). Je werkt voor het college van B&W als geheel, maar daarbij ben je specifiek werkzaam voor twee wethouders. Reageer uiterlijk 21 januari.

Nog meer trends

Flinke toename in LinkedIn-gebruik
Zij die het denken te weten voorspellen dat het LinkedIn-gebruik flink zal toenemen. Voor ons als netwerkers is dit natuurlijk ontzettend gaaf om te zien. Dat mensen LinkedIn meer gebruiken, zag je aan het begin van het jaar al voorzichtig terug in het onderzoek van NewCom: het aantal dagelijkse gebruikers van LinkedIn in Nederland groeide uit van 400.000 in 2017 naar 500.000 in 2018. Een stijging van 25 procent!

Ook het aantal LinkedIn-leden groeit flink door
In Nederland neemt het aantal gebruikers nog wel toe, maar de rek lijkt er, met 7,9 miljoen persoonlijke accounts, bijna uit. Dat is ook niet heel gek. Afhankelijk van je rekenmethodiek is zo’n 80 tot 85% van de beroepsbevolking nu vertegenwoordigd op LinkedIn.

Video is en blijft hot,
maar de echte hype lijkt voorbij. Althans, video is minder dominant in de tijdlijn aanwezig. Dat kan er natuurlijk mee te maken hebben dat alle video’s die al op de plank lagen massaal gedeeld zijn in de afgelopen tijd en dat bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe content. Of dat video daadwerkelijk minder uitgeleverd wordt. Ik kan de vinger er niet precies op leggen, maar een contentstrategie zonder bewegend beeld lijkt geen goede zet.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
Muzikanten storten zich tijdens Eurosonic Noorderslag op reclamemuziek
Welke artiest componeert de ultieme brandsong voor de nieuwe Hunkemöller swimwear tv-campagne? Slechts weinig mensen weten dat de Etos-brandsong ‘We Love It’ vorig jaar werd geschreven tijdens Eurosonic Noorderslag. Dit gebeurde in twee dagen tijdens het ‘Sync Songwriting Camp’, waarbij jonge en ervaren talenten die ’s avonds optreden op het festival, overdag worden uitgedaagd om het ultieme nummer voor een campagne van een merk te componeren.
Eurosonic Noorderslag is Europa’s belangrijkste conferentie en showcase festival voor en over Europese muziek en wordt in Groningen gehouden.

Machiavelliprijs voor publieke communicatie
gaat naar De Bedreigde Burgemeester. Burgemeester Jos Wienen van Haarlem neemt prijs in ontvangst namens bedreigde burgemeesters. De Machiavelliprijs is voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. “De bedreigde burgemeester is een publiek instituut dat niet meer in staat is publiek te communiceren vanwege geweldsdreiging”, aldus het juryrapport. “De Machiavelliprijs is daarom dit jaar een aanklacht tegen dit fenomeen dat de wortels van onze democratie aantast en volstrekt onaanvaardbaar is.”

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals!

Soms denk ik wel eens bij mezelf …….
“Verplicht jezelf om wekelijks de tijd te nemen om je vakkennis te vergroten en te actualiseren!” (Ben Tiggelaar).

Voor mij een vanzelfsprekendheid!
Hoe maak je als adviseur het verschil? Wat is er nodig om een effectieve, vertrouwde adviseur te worden? Wat is de gedroomde communicatieadviseur? Wat moeten we meer durven? En wat kunnen we vandaag al doen om een betere adviseur te worden?

Hogere eisen aan de communicatieprofessional
Corporate-communicatie wordt steeds belangrijker. Daardoor verandert de set aan eisen voor de communicatieprofessional. Bedrijven vragen steeds meer om communicatieprofessionals die ondernemend zijn en een businessachtergrond hebben. Vakmensen die zowel bekend zijn met marketing, communicatie en strategie en gesprekspartners die de directie uitdagen, tegenspreken en doorvragen.

Lees daarom Bonen in de pot, je bent en blijft op de hoogte!

Uitspraak
“Het is veel belangrijker om al veel eerder nieuwe ontwikkelingen te spotten”. Maurits Kreijveld, futuroloog en strategisch adviseur.

Bonen in de pot
wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit. Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenindepot.nl, http://www.bonenweken.nl en http://www.bonendoppen.nl. Ook vind je mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenindepot, @Bonenweken en @Bonendoppen.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Bonen in depot

7 januari 2019

Bonen in de pot is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het communicatievak.

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt communicatieprofessionals een (volgende) stap in hun carrière te maken en helpt daarmee organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

Laatste Nieuws
Plat
Bij grote ondernemingen sluiten de boeken medio december, je kan en mag dan geen geld meer uitgeven want de financiële mensen hebben de rest van het jaar nodig om een sluitende jaarafrekening te maken. Ook bij kleinere bedrijven en overheden ligt het werk gewoon twee tot drie weken stil. Maar de horeca, benzinepompen, de zorg en de supermarkten blijven tot de laatste seconde open. Nederland ligt tussen de kerst en het begin van het nieuwe jaar gewoon voor een heel groot deel plat.

Dat geldt dus ook voor onze branche. In de marketing- en communicatiewereld gebeurt ook heel weinig: nog een laatste prijs of award, maar geen signalen van doorstartende ontwikkelingen en activiteiten.

Tja, tenzij je bij Vitens werkt: in Zuidwest Fryslân is er vorig weekend als gevolg van een stroomstoring op een aantal momenten tijdelijk geen water uit de kraan gekomen. Klinkt misschien raar, maar dat zijn communicatief gezien de krenten in de pap!

Verder in deze editie
• Opvallend
• Scheveningen
• De allerlaatste SMC050!
• John de Mol begint eigen nieuwsdienst
• Veel transfers en vacatures

Wat mij is opgevallen
Opvallend
De start van een nieuw jaar schijnt voor velen aanleiding te zijn van baan te veranderen of om een nieuwe collega te zoeken. Veel transfers en veel vacatures dus. Een goed begin is immers het halve werk.
Ik vond het overigens wel opvallend dat tal van organisaties in deze periode opmerkelijk veel vacatures publiceerden. Veelal met een deadline van 6 januari, waarschijnlijk in de hoop dat op de eerste werkdag na het eindejaarsreces de mailbox vol is met geïnteresseerden …. Maar wellicht vergeten ze dat de zoekende naar een nieuwe of andere baan ook in de pauzestand staat.

Scheveningen
Crisisdeskundige Dick van Gooswilligen trekt lessen uit de vuurregen van Scheveningen. Hij is kritisch op het Haagse optreden. Met het Scheveningse vreugdevuur dat in de nieuwjaarsnacht volledig uit de hand liep, hebben we er op het terrein van de crisiscommunicatie weer een klassieker bij. Een bestuurscrisis die hoogstwaarschijnlijk nog dagen, weken en wellicht maanden zal doorsmeulen. Burgemeester Pauline Krikke liet zich op oudejaarsdag nog in diverse media lyrisch uit over de twee torens die dagelijks op het strand steeds verder groeiden en volgens haar “voor spektakel zullen zorgen in de zwarte nacht.”

Door professioneel ingrijpen van de hulpverleners, met een glansrol voor de brandweer, ontsnapt Scheveningen aan een ramp. Er zijn gelukkig geen slachtoffers, maar er is wel veel materiële schade en maatschappelijke onrust; zowel bij de voor- als tegenstanders. De vreugdevuren en de daaropvolgende vonkenregen krijgen veel aandacht in de (internationale) media. Ook op sociale media ging het los en werd Scheveningen trending.

Leiderschap en empathie ontbraken in crisiscommunicatie ‘Scheveningen’
Op zo’n moment komt het aan op crisiscommunicatie waarbij een boegbeeldrol voor burgemeester Krikke is weggelegd. Dan kom je niet weg met alleen woorden als ‘geschrokken zijn’ en ‘dit gaan we eerst evalueren’. Als burgemeester ben je verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Je moet deze verantwoordelijkheid nemen. Je eigen fouten en rol onder ogen zien en benoemen. De gemeente had het recht en de plicht om in te grijpen, aldus Dick van Gooswilligen, director Crisiscommunicatie, issues & mediatrainingen bij SterkWerk. Hij maakte veel crises van dichtbij mee, onder meer als hoofd van het crisiscommunicatieteam Nederlandse politie.

De allerlaatste SMC050!
Ze stoppen, bijna. Jarno, Antje en Martine laten ons weten dat op maandag 25 februari de allerlaatste editie van SMC050 is. SMC050 is altijd succesvol geweest dankzij hun inspanningen, hun tijd en aandacht. Wat meer dan zeven jaar geleden begon als een kleinschalig evenement in een bedrijfspand aan de Oosterhamrikkade in Groningen is in die tijd uitgegroeid tot een gerenommeerd evenement in Noord-Nederland op het gebied van digitale technologie. Meer dan 130 sprekers verspreid over 60 edities die spraken tijdens SMC050 over de impact van de digitalisering. Ze waren altijd het eerste evenement met onderwerpen als Blockchain, Artificial Intelligence, Cryptocurrencies, China, Smart farming, Startups en andere technologische trends.
Als bezoeker zijn wij hen veel dank verschuldigd. Ze hebben echt iets toegevoegd. Er zijn vriendschappen ontstaan, verdienmodellen aangepast, nieuwe bedrijven gestart, heel veel nieuwe ideeën geboren, maar vooral: kennis geabsorbeerd. Dank, heel veel dank.

John de Mol begint eigen nieuwsdienst
Na de overname van ANP in maart van het vorig jaar, was het een kwestie van wachten op de aankondiging dat John de Mol zich zou gaan richten op het ontwikkelen van een eigen nieuwsdienst. John de Mol: “Wij gaan een nieuwsvoorziening creëren die naar mijn smaak moet voldoen aan de nieuwe voorwaarden en eisen die je als consument stelt.”. De dienst zal voornamelijk online bestaan, maar ook op televisie en radio gestalte krijgen. Talpa Network wil uitgroeien tot een groot en modern crossmediabedrijf op de Nederlandse markt.

Transfers
Wilma Bleeker
is nu marketingcommunicatiemedewerkster bij Nelf Lakfabrieken. Wilma komt van PostNL waar ze deel uit maakte van het webcareteam en werkte eerder als vrijwilligster voor het Rode Kruis als social media expert.

Berber van Oyen-Peenstra
begint als beleidsmedewerker Communicatie & PR a.i. bij OSG Piter Jelles in Leeuwarden (verlofsvervanging). Berber is zelfstandig communicatieadviseur en cultuurmarketeer.

Jorien van der Laan
gaat het team Communicatie van de gemeente Noordenveld versterken. Jorien is projectleider bij de provincie Groningen.

Yteke van Dijk
gaat aan de slag bij bv SPORT. Yteke komt van Miks Welzijn en werkte eerder voor de gemeente Leeuwarden.

Nicolette Boelens
wordt manager team Communicatie bij projectorganisatie Aanpak Ring Zuid. Nicolette was manager Communicatie, Juridische en Bestuurlijke zaken bij Nationaal Coördinator Groningen.

Agenda
SMC050
organiseert op maandag 25 februari de allerlaatste SMC050. SMC050 heeft zeven jaar bestaan en nu gaan ze zeven jaar vooruitkijken. Ze hebben zeven oud sprekers gevraagd om vooruit te kijken in hun vakgebied en dat te doen in zeven minuten. Dit is de lijst met sprekers en de onderwerpen:
• Roos van Vugt – Future of Social Media
• Bennie Mols- Future of Robotics
• Winand Slingenberg – Future of 3D printing
• Martijn de Groot – Future of Quantified Self
• Brechtje de Leij – Future of Mobile
• Rutger van Zuidam – Future of Blockchain
• Sander Duivestein – Future of A.I.
Dus: in het kort hun visie op de toekomst van hun vakgebied.

Vacatures
Fervent
is voor één van hun opdrachtgevers op zoek naar een communicatiemedewerker. Je levert een belangrijke bijdrage aan de interne en externe communicatie.

TKP Pensioen
zoekt een junior communicatieadviseur. Jij weet een ingewikkelde boodschap helder over te brengen. Je gaat graag creatief om met taal, bent een kei in content en thuis in online communicatie. Je kunt tot en met 11 januari reageren.

NDC mediagroep
zoekt een senior Marketeer VanPlan.nl. Jij bent volledig eindverantwoordelijk voor innovatieve concepten en de meest effectieve mix van marketing en communicatie, customer journey, e-commerce en product development. Vernieuwde en hernieuwde concepten van VanPlan.nl komen in 2019 uit jouw koker.

Rode Kruis Groningen
zoekt een portefeuillehouder Communicatie (vrijwilligersfunctie). Ben jij de bestuurder met visie die kan motiveren, stimuleren en sturing geven aan het district? Je kunt beleid maken, veranderingsprocessen initiëren en mensen coachen.

Hoekstra Vastgoed
zoekt ter vervanging van zwangerschapsverlof een marketing- en communicatietopper. Je werkzaamheden bestaan uit het bedenken en vertalen van corporate marketingcampagnes naar concrete content, het beheren van de website en het optimaliseren van de SEO teksten en het bedenken van creatieve ideeën voor content op de social media kanalen.

Zaga Online Marketing
in Leeuwarden zoekt een online marketeer. Ben jij op zoek naar een online bureau die het maximale uit elke campagne wil halen? Een bureau dat verschillende soorten data aan elkaar verbindt om zo nog slimmer te kunnen targeten? Je kunt reageren tot en met 13 januari.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
Uitreiking Loden Leeuw 2018
“Ik kom voor een multifocáále bril”: met 70% van de stemmen wint René Froger met zijn reclame voor Eyelove de Loden Leeuw voor irritantste BN’er in een reclame. De rap-reclame van zorgverzekeraar ASR wint met 45% van de stemmen de prijs voor de irritantste reclame.
In de categorie irritantste BN’er in een reclame eindigen Gerard Joling voor Lidl (19%) en André Hazes voor Essent (11%) op de tweede en derde plek. In de categorie irritantste reclame gaat de tweede plek naar Becam (34%) en de derde plek naar KPN (19%). Er zijn 63351 in totaal stemmen uitgebracht.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals!

Soms denk ik wel eens bij mezelf …….
Het eindejaarsreces
heb ik vooral benut om bij te slapen. De zinnen te verzetten. Zelfs op het gebied van social media leefde ik amper. Ik kom dus uit mijn winterslaap. Ik hoop dat jij als lezer ook weer bent bijgetankt want de komende jaren worden steeds uitdagender. Je bent dus gewaarschuwd! Als je mijn column Bonen Doppen hebt gelezen, las je dat ons interessante ontwikkelingen in ons vak staan te wachten.

Ik wens je een heel mooi, gezond en succesvol jaar en veel leesplezier met Bonen in de pot.

Uitspraak
“Verandering is de wet van het leven. En degenen die alleen kijken naar het verleden of het heden, zullen zeker de toekomst missen”. John F. Kennedy, was een Amerikaans politicus en vanaf 20 januari 1961 tot 22 november 1963 president van de Verenigde Staten.

Bonen in de pot
wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit. Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenindepot.nl, http://www.bonenweken.nl en http://www.bonendoppen.nl. Ook vind je mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenindepot, @Bonenweken en @Bonendoppen.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Bonen in de pot

17 december 2018

Bonen in de pot is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het communicatievak.

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt communicatieprofessionals een (volgende) stap in hun carrière te maken en helpt daarmee organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

Laatste Nieuws
Dit jaar is er weer meer veranderd in de maatschappij dan voorgaande jaren. Als marketeer, communicatieprofessional of ondernemer moet je steeds vaker en sneller aanpassingen ontwikkelen ten aanzien van de keuzes die zijn gemaakt in de afgelopen periode en beslissingen nemen hoe je de komende periode te werk gaat.
Binnenkort publiceer ik hier meer over in mijn eindejaarsbeschouwing in mijn column Bonen Doppen met als centraal thema “Alles blijft anders”.

O ja
Dit is de laatste editie van Bonen in de pot van dit jaar! De eerst volgende verschijnt op maandag 7 januari aanstaande.

Verder in deze editie
• We kunnen onze ogen en oren niet meer vertrouwen
• Imago universiteit belangrijker
• PR-bureau compenseert klimaatschade van persreizen
• Politiek correct communiceren
• Opmerkelijk veel vacatures in deze laatste weken

Wat mij is opgevallen
We kunnen onze ogen en oren niet meer vertrouwen
Door technologie wordt de verspreiding van fake news steeds groter en indringender, schrijft columnist en trendwatcher digitale technologie Jarno Duursma. Wat dreigt is een ‘infocalypse’. Dat is een trend die zich absoluut doorzet: kunstmatig intelligente systemen die gemanipuleerde levensechte video’s en stemmen produceren en daarmee een wereld om ons heen creëren waarin ‘echt’ niet meer van ‘nep’ is te onderscheiden. En in de toekomst zien we steeds vaker beroemdheden en presentatoren die enkel virtueel bestaan.

Persvrijheid en de verspreiding van ‘fake news’
is belangrijk en een actueel thema. Aan de andere kant van de oceaan trekt de president van het machtigste land ter wereld bijvoorbeeld continu de integriteit van journalisten in twijfel. De gemanipuleerde versie van een filmpje waarin een Amerikaanse journalist een stagiair aanraakt wanneer zij de microfoon uit zijn handen wil halen, wordt door het Witte Huis gedeeld op sociale media. De desbetreffende journalist moet hiermee in diskrediet worden gebracht. Maar dit is nog niks in vergelijking met wat er nog komen gaat. Want wat twintig jaar geleden nog klonk als sciencefiction wordt nu reëel. Videobeelden kunnen steeds makkelijker gegenereerd worden met kunstmatig intelligente computerprogramma’s. Die gecreëerde beelden zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. We kunnen onze ogen en oren dan niet meer vertrouwen en informatie die vroeger evident correct was voor waar aannemen.

Imago universiteit belangrijker dan wetenschappelijk wangedrag aanpakken
Bij kwesties rondom wetenschappelijke integriteit bij onder andere de Erasmus universiteit en de Vrije Universiteit blijkt dat imagoschade bepalend is in welke mate universiteiten wetenschappelijk wangedrag aanpakken. Hoe gaan universiteiten om met kwesties rondom wetenschappelijke integriteit? In de praktijk blijkt er na een incident niet veel te veranderen. Ondanks de vele rapporten met aanbevelingen en persberichten met aangekondigde maatregelen, lijken universiteiten vooral bezig te zijn om de imagoschade te beperken en benadrukken zij dat het om incidenten gaat.

PR-bureau compenseert klimaatschade van persreizen
“We zijn medeverantwoordelijk zijn voor zowat 69 ton CO2 en hier voelen we ons slecht bij”. Het Belgische pr-bureau Sound of C is begonnen met het compenseren van de CO2-uitstoot van de persreisjes die het organiseert. Het bureau stuurde afgelopen jaar 85 journalisten en influencers naar vijftien verschillende bestemmingen met het vliegtuig. Het besloot samen met Climate Neutral Group de vluchten en die van de journalisten en influencers die het op pad stuurde, te compenseren. “Zo investeren we voortaan in een aantal klimaatprojecten in India, Cambodia en Zuid-Afrika. Deze projecten werden zorgvuldig uitgekozen door Climate Neutral Group en zorgen voor extra werkgelegenheid, kennisoverdracht en gezondheidsverbetering bij de lokale bevolking.”

Politiek correct communiceren?
Communiceren zonder bepaalde groepen te kwetsen, lijkt de dag van vandaag niet meer zo simpel. Sommigen voelen zich beledigd wanneer een bepaalde politicus ferme tweets de wereld instuurt, anderen ergeren zich dood aan de omfloerste uitspraken van een andere politicus. Ook in de bedrijfswereld staat het intussen goed om politiek correct taalgebruik te hanteren. Kijk maar naar de reactie van de sponsors van de Rode Duivels op het oorspronkelijk voorgestelde WK lied van rapper Damso, dat als vrouwonvriendelijk werd bestempeld. Wat nu juist politiek correct communiceren is, houdt dan ook vele communicatiedeskundigen bezig, meer nog dan dat het fenomeen nepnieuws hen bezighoudt.

Contentmarketing 2019
Wordt contentmarketing in 2019 eindelijk volwassen? De discipline is in ieder geval voorbij het stadium dat “content is king” het enige mantra was. Als we Gartner mogen geloven, is contentmarketing de hype voorbij en goed op weg naar volwassenheid. In de Hype Cycle heeft contentmarketing in 2018 de piek van hooggespannen verwachtingen ver achter zich gelaten. De fase van mainstream toepassing komt in zicht. Maar volgens storytelling-expert Cor Hospes is dat in Nederland nog lang niet het geval en zit het vak hier nog in de luiers. “Veel mensen weten nog steeds niet wat het is, wat je ermee kunt en hoe je het moet maken,” zegt hij in een interview. “We moeten eerst langs de kleuterschool en nog leren fietsen.” De discussie over de mate waarin contentmarketing volwassen is, lijkt nog wel even te gaan duren. Ondertussen staan de ontwikkelingen binnen het vakgebied in ieder geval niet stil.

Transfers
Berber Pieterson
is nu online marketeer bij VTwonen. Berber studeert Arts and Culture met als studierichting Design cultures. Eerder studeerde Berber Communicatie aan de Hanzehogeschool in Groningen.

Agenda
SMC050
organiseert vanavond, maandag 17 december in Martiniplaza in Groningen een bijeenkomst onder de titel: “Humanisatie. Ga digitaal, blijf menselijk”. De toekomst is voorspelbaar, … biologie en technologie volgen hetzelfde patroon”. Christian Kromme is futurist, spreker en auteur. De verbindende factor in zijn werk is het onderwerp: humanification. Dat concept gaat over parallellen tussen de natuur – hoe cellen hun biologieprobleem oplossen en hoe mensen dat doen met technologie.

Vacatures
De Friese Milieu Federatie
zoekt een senior communicatie- en marketingadviseur. Ze zoeken iemand die de binding van de FMF met bedrijven, overheden en inwoners van Fryslân, die aan de slag gaan of willen gaan met een mooi en duurzaam Fryslân, versterkt en het merk en de naamsbekendheid onder een groot publiek van de FMF als netwerkorganisatie een impuls geeft.

Van Wijnen Noord Gorredijk
zoekt een eventmanager. Je bent verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoering van (zakelijke) evenementen zoals relatiebijeenkomsten, conferenties, beurzen en medewerkersdagen. Je bent van start tot finish betrokken: idee, invulling, communicatie, aankleding, catering, technische ondersteuning en veiligheid. De gesprekken vinden plaats in week 3 en 4.

Unigarant Hoogeveen
zoekt een teammanager met passie voor communicatie. Enerzijds ben je de sparringpartner van de directie en anderzijds werk je intensief samen met je teamleden en ben je de vraagbaak en inspirator op communicatiegebied. Naast circa 500 Unigarant collega’s werk je geregeld samen met ANWB collega’s. De ene keer ben je bezig met de planning, coördinatie en uitvoering van strategische en imago-gevoelige communicatietrajecten. De andere keer ben je bezig met de doorontwikkeling van je team. Je bewaakt de budgetten en vervangt de woordvoerder.

De Eems Dollard Regio
heeft een vacature voor een communicatiemedewerker met internationale & digitale oriëntatie. Je hebt affiniteit met traditionele, maar vooral digitale communicatie waaronder het schrijven voor en opzetten, onderhouden en beheren van CMS-systemen. Je werkzaamheden concentreren zich op de opzet en (redactionele) verzorging van een nieuw grensoverschrijdend mediaplatform en de algemene redactionele werkzaamheden voor website, nieuwsbrief en social media.

NDC
zoekt voor het Brandteam Dagblad van het Noorden binnen de afdeling Brands & Klantrelaties een medewerker Marketing en Communicatie (32 uur pw). Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen van (crossmediale) marketingcommunicatie middelen en activiteiten binnen het Brandteam Dagblad van het Noorden. Denk aan het ontwikkelen van advertenties, bannersets, landingspages, opzetten van evenementen, vullen en versturen van nieuwsbrieven. Reageer voor 20 december.

NDC
is voor het Friesch Dagblad op zoek naar een marketeer Branding (fulltime). Je bent een ervaren en doelgerichte marketeer die de marketingstrategie door kan vertalen naar tactische en concrete invulling. Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling en borging van de merkvisie, merkstrategie en merkidentiteit van het Friesch Dagblad. Je zorgt voor een wervende uitstraling van het merk Friesch Dagblad in de Friese lezersmarkt, vermarkt deze titel en versterkt de binding met lezers en abonnees.

Samenwerkingsorganisatie De Wolden
zoekt een multimediale, initiatiefrijke en enthousiaste communicatieadviseur (12 uur pw). Je werkt specifiek voor de gemeenteraad van De Wolden (locatie Zuidwolde) en hebt functioneel contact met de Griffier van De Wolden. Ze verwachten dat je maatschappelijke ontwikkelingen, vraagstukken of issues kunt monitoren, analyseren en hierover op moderne wijze kunt rapporteren. Je kunt tot 3 januari 2019 je belangstelling kenbaar maken.

ZINN
zoekt een senior communicatiemedewerker (32 uur pw). Je bouwt mee aan de naamsbekendheid van ZINN en ZINN Service en ZINN Gezondheidszorg. Dat doe je onder andere door de inzet van online marketing. Je vertaalt strategie en beleid naar heldere teksten en coördineert en bedenkt campagnes en uitingen voor de doelgroepen van onze diverse disciplines. Je werkveld is van strategisch tot operationeel niveau.

Maandag Friesland
zoekt een senior communicatieadviseur. Je adviseert bestuur en organisatie over de inzet van communicatie. Samen met je collega’s draag je zorg voor de uitvoering. Verder stel je strategische commutatie adviezen op en adviseert over participatie trajecten. Je fungeert als woordvoerder en draait mee in de bezetting van de perstelefoon, begeleidt bestuurders en collega’s bij media-optredens. Ook ben je inzetbaar als adviseur crisiscommunicatie bij calamiteiten. Maandag is je werkgever en de gemeente is jouw project.

ECOstyle Agro
zoekt voor de afdeling land- en tuinbouw, hoveniers en openbaar groen van ECOstyle Agro naar een marketing professional: een commercieel ingestelde, hands-on markerteer die weet hoe je het merk en de producten zowel online als off line vertaalt naar doeltreffende campagnes. Iemand die het salesteam adviseert vanuit kennis en ervaring en aantoonbare affiniteit met de groene sector heeft. Uiteraard weet jij dat je dit samen met je collega’s moet doen en bouw jij vanzelfsprekend een goede relatie met hen op.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
Newsrooms bij gemeenten
De newsroom was misschien wel één van de grootste hypes van 2018 in het vakgebied van overheidscommunicatie. Toch blijken er nog veel misvattingen over de newsroom te bestaan. Dit onderwerp leeft onder communicatieprofessionals binnen met name gemeenten. Het begint zelfs bijna mythische proporties aan te nemen. De manier van werken in een newsroom is voor gemeenten noodzakelijk om met inwoners in gesprek te kunnen gaan én samen te werken. Het gaat hier dus echt om een andere manier van werken, niet om het feit dat je een ruimte hebt met een bordje met ‘newsroom’ op de deur.

Arjen Lubach
behoort evenals mediatycoon John de Mol en Linda de Mol tot de meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media. Dat blijkt uit de editie 2019 van de DeMedia100. Oud-Groninger Lubach staat, net als vorig jaar, op de tweede plek na John de Mol. Diens zus Linda mag zich de meest invloedrijke vrouw in de Nederlandse media noemen.

Janine Abbring
hoort bij de nieuwkomers en staat op plek 42, twee plaatsen hoger dan Johan Derksen. Op plaats 32 staat vlogger Enzo Knol, oud-inwoner van Assen. Hij stond vorig jaar nog op de veertiende plaats.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals!

Soms denk ik wel eens bij mezelf …….
Het rommelt, schuurt en jeukt
Eén van de bedenkers van de Noordelijke ondernemerscampagne TopDutch stapt uit het project. Het is de tweede aderlating voor het team, waar eerder het Heerenveense bedrijf Tres al uit stapte. Bedenker en ondernemer Stef van der Ziel legt op zijn website uit dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan en dat hij daardoor niet meer verder wil met TopDutch. Er is volgens Van der Ziel onenigheid ontstaan doordat reclamebureau Initio van Gerard de Boer te veel eenzijdig handelde en niet bereid was om afspraken te maken. Ook voelde hij zich niet prettig bij de “stroeve, gesloten manier van handelen, gevoerde tarieven en kosten, de weinige transparantie en het eenzijdig opschorten van deadlines.”

Uitspraak
“Al het oude was eens nieuw, en al het nieuwe zal eens oud zijn. Het alleroudste is het heden, want er is nooit iets anders geweest dan het heden. Nooit heeft iemand in het verleden geleefd, en in de toekomst leeft ook niemand” (Harry Mulisch, Nederlands schrijver (1927-2010).

“Vele jaren geleden besloot ik me nooit meer bezig te houden met goede voornemens met nieuwjaar, en vanaf dat moment heb ik me er steeds aan gehouden”.

Bonen in de pot
wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit. Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenindepot.nl, http://www.bonenweken.nl en http://www.bonendoppen.nl. Ook vind je mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenindepot, @Bonenweken en @Bonendoppen.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Bonen in de pot

10 december 2018

Bonen in de pot is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het communicatievak.

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken en helpt daarmee organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

Laatste Nieuws
Topdutch lanceert nieuwe campagne tijdens voetbalwedstrijd
TopDutch werpt zich op de groene chemie. A good place to be great. Zo luidt de leus bij de eerste inhoudelijke campagne van de club van ondernemers en overheden die bedrijvigheid naar Noord-Nederland wil halen.
De lancering is tijdens de voetbalwedstrijd FC Groningen-FC Emmen, zondag 16 december. Patrick Brouns wil er nog niet alles over verklappen. “Het wordt heel mooi, er zal over gesproken worden.” De Groningse gedeputeerde is namens de drie provincies opdrachtgever van de club die de strategische campagne van TopDutch vorm geeft. “Het moment van deze lancering is treffend. De groene chemie is typisch een provinciegrensoverschrijdend onderwerp, met de chemieclusters in Delfzijl en Emmen, maar ook de grondstoffen in Friesland.”

Verder in deze editie
• Nieuwe mediastrategie Topdutch
• Goede doelen communicatie
• Wek de (bijna) dode allround marketeer weer tot leven
• Yacht verliest aanbesteding
• Loden leeuw

Wat mij is opgevallen
Nieuwe mediastrategie Topdutch
Het idee is dat de wereld ziet dat Noord-Nederland de beste plek is als het gaat om ondernemen in de groene chemie. Groningse gedeputeerde Patrick Brouns: “We hebben het tweede chemiecluster van Nederland; grondstoffen voor groene chemie uit suikerbieten, aardappelen, melk en meer in overvloed; havens; de aanlanding van groene stroom uit Scandinavië en Duitsland; wetenschap. Kortom, dit is waar je moet zijn als je stappen wilt maken in de groene chemie. Bedrijven als Avantium, Bio BTX en nog veel meer bewijzen dat.
Om die wereld op de hoogte te brengen kiest TopDutch voor een nieuwe mediastrategie. “Tot nu toe waren we vooral zenders van nieuws. Dat willen we nu omdraaien. We gaan actief monitoren wat er wereldwijd wordt besproken op het gebied van de groene chemie. En dan gaan we actief meepraten en -discussiëren, onze netwerken inzetten, toonaangevend worden. Zodat het op zeker moment logisch is dat je aan Noord-Nederland denkt als je het over groene chemie hebt.”

Duurzaamheid: pak die geweldige marketingkans
Klimaat en duurzaamheid zijn hot. Wanneer je die onderwerpen op de juiste manier in je marketingstrategie gebruikt, kun je als bedrijf daar voordeel uit halen, zegt marketingdeskundige Karel Jan Alsem. Maar leg het er niet te dik bovenop, adviseert hij. Als je echt wilt profiteren van een groen profiel, zul je je business zélf moeten ombuigen. Zodat de klant het ook echt merkt en ziet. Goed voorbeeld is Tony’s Chocolonely, dat zo ‘eerlijk’ mogelijke chocolade wil verkopen. Jij als ondernemer bent vast ook bezig met letten op energie, de juiste leveranciers, enzovoort. Dat is heel prima.

Goede doelen communicatie
Judith Koop, PR Consultant bij Mediaplain, peilde de mening van het Nederlandse medialandschap over niet-commerciële persbenadering. In Nederland kennen we duizenden goede doelen. Van groot tot klein, maar allen met slechts één doel: zoveel mogelijk donaties binnenhalen om de wereld een stukje beter te maken. De media spelen hierin een belangrijke rol; voor zichtbaarheid, het verspreiden van de boodschap en voor het aantrekken van nieuwe donateurs. Vanzelfsprekend met een zo laag mogelijk marketingbudget, waardoor goede doelen zich al gauw richten tot de inzet van free publicity.

Marketing- en businesstrends van 2019
Dit jaar is er weer meer veranderd – maar ook sneller – in de maatschappij dan voorgaande jaren. Als marketeer, ondernemer of communicatieprofessional moet je steeds vaker en sneller aanpassingen ontwikkelen ten aanzien van de keuzes die zijn gemaakt in de afgelopen periode en beslissingen nemen hoe je de komende periode te werk gaat. Dat vraagt om inzicht in de veranderingen en ontwikkelingen. Je moet een visie ontwikkelen en die visie dusdanig formuleren dat wijzigingen mogelijk zijn. Jouw strategie moet meer een roadmap zijn die dusdanig is ingericht dat je kunt inspelen op veranderingen.

Wek de (bijna) dode allround marketeer weer tot leven
Gezocht: SEO-marketeer, SEA-marketeer, e-mailmarketeer, contentmarketeer, databasemarketeer, kanaalmarketeer en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het gaat goed met de economie, en dus wordt er weer meer geïnvesteerd in marketing. Marketingvacatures schieten als paddenstoelen uit de grond. Specialisatie is het toverwoord en marketeers moeten tegenwoordig vooral ook heel digitaal zijn. Maar niet iedereen in je doelgroep zit op alle social kanalen, kijkt nooit meer traditioneel tv of leest geen krant. En de reis van een klant loopt vaak door meerdere marketingspecialisaties heen. Een pleidooi voor de allround marketeer.

Dit wordt de rol van marketeers
Waar zit de aandacht? En waar bevindt mijn doelgroep zich? De eeuwenoude vragen in marketing zijn vandaag de dag relevanter dan ooit. Tijdens Emerce Performance kwamen verschillende experts aan het woord over de invloed en inzet van nieuwe technologische ontwikkelingen in online marketing. Wees relevant en personaliseer.
Prioriteit bij performance marketeers is om hun klanten beter te begrijpen door inzichten te verkrijgen met behulp van data. Steeds meer bedrijven maken daarbij gebruik van machine learning. Algoritmes nemen enorme hoeveelheden data in zich op en leren daarvan om zo betere voorspellingen te kunnen doen. Smart bidding voorspelt op basis van elke query wat het conversiepercentage zal zijn en past het bod hierop aan.

Verminderd zelfredzamen ten tijde van rampen en crises
Risicocommunicatie van de overheid richt zich op de zelfredzaamheid van burgers tijdens een crisis. Gemeenten en veiligheidsregio’s zijn echter ook wettelijk verplicht te zorgen voor de crisiscommunicatie aan de zogeheten verminderd zelfredzamen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke en/of geestelijk beperking en kinderen jonger dan 12 jaar. Maar ook mensen met een taalbarrière. Het IFV-onderzoek toont aan dat het bij elkaar opgeteld om ruim 7 miljoen landgenoten gaat die communicatief de boot (dreigen te) missen. Benieuwd wie deze handschoen gaat oppakken.

Transfers
Bjorn Rubingh
is de nieuwe art director bij La Compagnie. Bjorn is eigenaar van Studio BR en studeerde Graphic Design en Illustrations aan Minerva in Groningen.

Esther de Bruine
werd bij La compagnie aangetrokken als office manager.

Sarah Leijendekker
werkt vanaf nu als zelfstandige onder de naam Brulaap Communicatie. Zij adviseert in marketing- en communicatievraagstukken en voert het door in de juiste middelen zoals deelbare content, vindbare websites en slim social mediagebruik. Sarah was online marketing- en communicatiespecialist bij de softwarebedrijven Malengo, Embrace en Umbrella. Daarvoor deed ze ervaring op bij communicatiebureau Vonc (voorheen Camerik Voortman) en de Verenigde Naties in New York.

Mariska Pater
heeft besloten, na ruim twintig jaren voor het Groningen Congres Bureau te hebben gewerkt, tot een wending in haar carrière. Per 1 januari 2019 treedt zij terug als directeur en is haar dienstverband met GCB beëindigd. In 2013 volgde zij Jaap Westerhuijs op als directeur. “Na twintig jaren ben ik toe aan een volgende stap in mijn carrière. Ik ga de komende maanden de tijd nemen om mij hier op te beraden”, aldus Pater. De directievoering wordt tijdelijk waargenomen door Arjan Doornbos.

Hilda de Haan
is nu accountmanager bij sc Heerenveen. Hiervoor was ze account director van Crossmedia Communicatiegroep Heerenveen en werkte eerder voor Herian Merkgedreven Communicatie en voor Bokma Advertising.

Marco Heerschop
is de nieuwe persvoorlichter bij sc Heerenveen. Na het behalen van zijn bachelor Communicatie heeft hij een periode als communicatieadviseur, marketeer en tekstschrijver gewerkt. Daarna deed Marco ervaring op als hoofdredacteur van sc HeerenveenTV dat programma’s voor Fox Sports produceert. In 2016 maakte hij de overstap naar de communicatie- en marketingafdeling van sc Heerenveen.

Janet Kruiswijk
is werkzaam bij Matthijssen- Ten Have Lichtreclame in de functie als commercieel medewerker en marketing assistent.

Agenda
SMC050
organiseert op maandag 17 december in Martiniplaza in Groningen een bijeenkomst onder de titel: “Humanisatie. Ga digitaal, blijf menselijk”. De toekomst is voorspelbaar, … biologie en technologie volgen hetzelfde patroon”. Christian Kromme is futurist, spreker en auteur. De verbindende factor in zijn werk is het onderwerp: humanification. Dat concept gaat over parallellen tussen de natuur – hoe cellen hun biologieprobleem oplossen en hoe mensen dat doen met technologie.

Vacatures
RABO Bank Emmen
zoekt een adviseur Marketing, Communicatie en Coöperatie. Je adviseert de directie en het management over het beleid en de activiteiten op het gebied van marketing en communicatie. Je houdt de regie over deze activiteiten: samenhang, planning, doelstellingen en budgetten houd je scherp in de gaten. Daarnaast analyseer je marktontwikkelingen en geef je advies over passende acties. In voorkomende gevallen treed je op als woordvoerder van de lokale bank, bijvoorbeeld bij een fusie of ledenvergadering. Solliciteren kan tot en met 14 december.

bv SPORT
zoekt een creatieve en enthousiaste communicatiemedewerker (24 uur p/w). Je hebt een adviserende en uitvoerende rol. Je bent binnen de organisatie actief bezig met de interne- en externe communicatie naar medewerkers, gebruikers van de accommodaties en stakeholders. Je zorgt voor de interne communicatie; nieuwsbrief, interne mailingen, bewaken van toepassingen van de huisstijl en adviseert collega’s en afdelingen initiëren en adviseren over hoe en welke communicatiemiddelen in te zetten ter promotie van de eigen producten, – diensten en activiteiten. solliciteer voor 10 december.

Scapino Assen
zoekt een PR- en communicatiespecialist. Je begrijpt de commerciële doeleinden en weet deze te vertalen naar creatieve campagnes om hiermee free publicity te genereren. Je hebt een centrale rol in het neerzetten van hun merk in de markt. Hierbij is het belangrijk dat er zichtbaarheid wordt gegenereerd onder de belangrijke doelgroepen. Dit ga je doen met een mix van PR, free publicity en (interne en externe) communicatie.

Royal Wagenborg Delfzijl
zoekt een fulltime HR communicatie medewerker. Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van de interne communicatie voor de maritieme bedrijfsonderdelen van Royal Wagenborg. Je vertaalt de strategie van Wagenborg naar boodschappen aan verschillende doelgroepen en stakeholders. Je bent mede verantwoordelijk voor de kwaliteit en het effect van de interne communicatie. Je vergroot de betrokkenheid van medewerkers door een optimale inzet van communicatiemiddelen.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
La Compagnie
is dit jaar hard gegroeid: het Waterbedrijf Groningen, Scheepvaart coöperatie Bebeka, Epal Nederland (circulaire pallet productie & distributie) UC Group Rotterdam en recentelijk – Monti Werkzeuge Gmbh in Duitsland zorgden voor veel dynamiek in het kantoor in de Euroborg. Verder werd er een strategische samenwerking gestart met het Public Affairs bureau EPPA in Den Haag, terwijl er ook een samenwerking kwam met het Belgisch bureau Van Damme Group in Brugge.

Ons imago heeft een deuk opgelopen
Door in te zetten op hubs als Kopenhagen en München, hoopte Groningen Airport Eelde nieuwe reizigers aan zich te binden. Nu die bestemmingen wegvallen, moet directeur Marco van de Kreeke terug naar de tekentafel. Het aangekondigde vertrek van vliegmaatschappij Nordica is voor Van de Kreeke dan ook een flinke aderlating.
“Ons imago loopt hierdoor een deuk op. Maar ik hoop dat het een tijdelijke deuk is en dat we snel weer kunnen opstarten. Want het zure is dat we voor vandaag ook een ander persbericht klaar hadden staan, over een passagiersrecord voor ons vliegveld”.

Yacht verliest aanbesteding Rijk voor inhuur communicatie
Na Europese aanbesteding kiest Dienst Publiek en Communicatie voor OnlyHuman, Partners in Communicatie, USG en Babbage Company. Yacht is na een Europese aanbesteding zijn positie als leverancier van tijdelijke communicatiecapaciteit aan het Rijk kwijtgeraakt. De vier mogen de komende vier jaar interim-professionals en gedetacheerden plaatsen bij alle departementen en uitvoeringsorganisaties van de Rijksoverheid. Opdrachtgevers binnen deze aanbesteding zijn, naast de 12 Ministeries, de Belastingdienst, Rijkswaterstaat en verschillende inspecties en agentschappen.

Loden Leeuw
Radar heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Loden Leeuw. André Hazes, Gerard Joling en René Froger zijn dit jaar genomineerd voor de prijs voor de irritantste commercial met een BN’er in de hoofdrol. Het gaat in dit geval om commercials van Essent, Lidl en Eyelove. Naast een prijs voor de meest irritante BN’er in tv-reclame, kan ook gestemd worden op de meest irritante tv-commercial. Hiervoor zijn spotjes van Becam, KPN en ASR genomineerd. De Loden Leeuw-beeldjes worden maandag 17 december in de uitzending van Radar uitgereikt. Het publiek kan tot die dag stemmen op Lodenleeuw.nl.

Stadsschouwburg Groningen gebruikt nieuw logo
Groningen wordt steeds internationaler. De stad telt meer dan 16.500 inwoners met een niet-Nederlandse nationaliteit, waarvan bijna de helft bestaat uit internationale studenten. Verwacht wordt dat dit aantal in de toekomst zal toenemen. Mede om die reden gaat de Stadsschouwburg een nieuw logo gebruiken om te laten zien welke voorstellingen voor hen zonder kennis van het Nederlands te volgen zijn. Het logo is speciaal bedoeld voor de internationale inwoners van Groningen. Het markeert alle evenementen waarbij taal geen barrière vormt, zoals Engelstalige concerten, toneelvoorstellingen en films met ondertiteling of (dans)voorstellingen waarin niet wordt gesproken.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals!

Soms denk ik wel eens bij mezelf …….
Het schuurt en jeukt
Het is al een tijdje hommeles in het team van TopDutch, dat ooit werd opgericht om de Tesla-fabriek naar Noord-Nederland te halen. De één noemt het een vertrouwensbreuk, de ander een nieuwe werkelijkheid. Hoe dan ook: de campagne om het bedrijfsleven te promoten gaat door, met of zonder het complete kernteam. Dat bestaat vanaf deze week uit één lid minder. Tres Internet in Heerenveen gaf er de brui aan. Reden: het vertrouwen is weg.

TopDutch begon bijna twee jaar geleden
als initiatief van de Groningse wethouder Joost van Keulen en Stef van der Ziel (Jet-Stream) waarbij Gerard de Boer (Initio), Patrick Brouns en anderen snel aanhaakten. Hi Tesla, we are TopDutch, was overal te lezen waar Elon Musk het zou kunnen zien. Een topsucces, een prijswinnende campagne ook. Lachende gezichten, vrienden in groene shirts en premiers met zonnebrillen op.

Uitspraak
“Val mij er niet mee lastig”
Groningse gedeputeerde Brouns: “We werken aan veel meer mooie campagnes. Het is simpel. Ik doe zaken met Initio. Pas als Initio niet levert, hebben we een gesprek. Even helder: het team van TopDutch is een verzameling van geweldige ondernemers, dus daar moet wat mij betreft intern zo weinig mogelijk gezeur zijn. Maar val mij er niet mee lastig.”

Bonen in de pot
wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit. Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenindepot.nl, http://www.bonenweken.nl en http://www.bonendoppen.nl. Ook vind je mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenindepot, @Bonenweken en @Bonendoppen.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Bonen in de pot

3 december 2018

Bonen in de pot is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het communicatievak.

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en helpt daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Laatste Nieuws
FD uitgeroepen tot Europese krant van het jaar
Het Financieele Dagblad is uitgeroepen tot Europese krant van het jaar. De jury prijst het vernieuwde ontwerp van het FD en noemt het een voorbeeld voor andere media. De zakenkrant kreeg afgelopen september een make-over. Het FD wilde “de beste krant in het digitale tijdperk” maken. Zo werden er gekleurde tabbladen ingezet om de lezer wegwijs te maken, verwijzen QR-codes door naar online aanvullingen en wordt er duidelijker onderscheid gemaakt tussen nieuws en achtergrond.
Ook de fysieke vorm veranderde: als enige krant in Nederland ging het FD gebruikmaken van het berlinerformaat, iets kleiner dan het gebruikelijke tabloid. Bovendien heeft de krant nietjes en worden de randen schoon gesneden zoals bij een tijdschrift, waardoor de vormgeving netjes tot de rand kan doorlopen.

Verder in deze editie
• Nima zoekt jong talent
• Kan marketing het kapotte vertrouwen terugwinnen?
• Waarom je geen PR moet bedrijven met het jaarverslag
• Het calvinistische imago van Nederland
• Waarom musea aan hun marketing moeten werken

Wat mij is opgevallen
Get a Grip!
Onder die titel had het landelijke Communicatiecongres 2018 plaats. Laten we er niet omheen draaien: eigenlijk willen communicatieprofessionals maar één ding. Controle. Resultaat zien. Mensen in beweging brengen. Stap voor stap aan reputaties bouwen. Issues planmatig uit de wereld helpen. Maar kan dat wel? En zo ja, hoe dan in een onvoorspelbare, eeuwig veranderende buiten -en binnenwereld? Maar ook: wanneer durf je de controle uit handen te geven?
Meer dan 300 deelnemers waren op de dag afgekomen, voor een groot aantal presentaties. Unaniem in hun advies waren ze niet, daarvoor was het aanbod aan informatie te onderscheidend en verschillend. Een conclusie kunnen we wel trekken: Wie grip wil krijgen moet leren loslaten.

Denk aan de Mens in Marketing
Met online marketingtools zijn prima klanten binnen te halen, maar een persoonlijke kennismaking maakt ze loyaler, stelt Jeroen Boeve van Rhino Events. Een steeds groter deel van het marketingbudget gaat tegenwoordig naar online. Dat is goed om prospects te triggeren, maar je moet niet vergeten de klant persoonlijke aandacht te geven. “Hiermee maak je ze loyaal en genereer je extra sales op een persoonlijke directe manier”, stelt Jeroen Boeve, business development manager bij Rhino Events. “Een goede en effectieve afwisseling tussen online en persoonlijk contact, zoals in de vorm van een event, bouwt de beste klantrelaties. Je spreekt op een event ook meerdere klanten tegelijk en daarmee zijn events ook efficiënt.”

Nima zoekt jong talent met maatschappelijke missie
Met ingang van het nieuwe jaar start de eerste editie van de Nima Impact Marketing Challenge. In dit programma ontwikkelen jonge marketingprofessionals nieuwe proposities voor de eigen organisatie om hun maatschappelijke impact te vergroten en hun marktpositie te verbeteren. In de challenge leren de marketingtalenten om baanbrekende initiatieven te ontwikkelen met meerwaarde voor de maatschappij, de doelgroep en het bedrijf waarvoor ze werkzaam zijn. Daarbij is er aandacht voor het creëren van draagvlak en het ontwikkelen en nemen van leiderschap.

Kan marketing het kapotte vertrouwen terugwinnen?
Het vertrouwen in marketing is beschadigd en daar hebben we het als marketeers zelf naar gemaakt, stelt internationaal specialist Maarten Albarda. “We maken ons eigen systeem kapot”. Hoe het tij te keren? Door de rol van marketing binnen bedrijven radicaal te veranderen, betoogt professor Ruud Frambach. Wie dacht dat het Grote Marketing Congres 2018 in Amsterdam dit jaar een gezellig onderonsje zou worden, kwam op zijn zachtst gezegd bedrogen uit. Maarten Albarda – gelauwerd bij Coca-Cola en grote internationale reclamebureaus en tegenwoordig als consultant bij Flock Associates actief voor grote Amerikaanse merken – hield de aanwezige marcom professionals een donkere spiegel voor.

Waarom je geen PR moet bedrijven met het jaarverslag
Nog even en het is weer jaarverslagseizoen. De roep om het jaarverslag vaker in te zetten voor PR-doeleinden klinkt steeds luider. Dat is een slecht idee, aldus Maarten Halsema. Niet alleen feest voor accountants, maar ook voor de communicatiebureaus. Prima communicatietool, zo’n jaarverslag. Piet Hein Coebergh, lector PR & Social Media, vindt althans van wel. Bedrijven kunnen nog veel beter, stelde hij eind oktober in Adformatie. Op Frankwatching klonk een soortgelijk geluid: jaarverslagen zijn boring, de cijfers zijn allang bekend en journalisten laten het links liggen. Een gewoon jaarverslag is niet meer van deze tijd.

Gebrek aan analytische vaardigheden grootste uitdaging big data
Nederlandse communicatieprofessionals moeten zich nadrukkelijker bezighouden met onderzoek en big data, en wat deze betekenen voor hun professie. Dat is de uitkomst van een exploratief onderzoek dat dr. Piet Verhoeven van de Universiteit van Amsterdam (UvA) uitvoerde voor Logeion.
Het onderzoek biedt een interessante inkijk in hoe Nederlandse communicatieprofessionals naar de invloed van big data op hun vak kijken. Piet Verhoeven: “Zij zien het gebrek aan analytische vaardigheden bij communicatieprofessionals als de belangrijkste uitdaging (53,2%) voor de professie; gevolgd door gebrek aan tijd om de analyses van big data te bestuderen en te analyseren (41%) en het gebrek aan datakwaliteit (34,5%).”

Transfers
Ria Kraa nieuwe hoofdredacteur Friesch Dagblad
Het Friesch Dagblad heeft Ria Kraa met ingang van 1 december benoemd tot hoofdredacteur. Ze vervulde die functie al op interim-basis na het onverwachte vertrek van Hildebrand Bijleveld, die na een verschil van inzicht met de directie al na drie maanden opstapte. Het Friesch Dagblad schrijft dat met de keuze voor Kraa een hoofdredacteur uit de eigen gelederen is gekozen. Kraa werkt sinds 1995 bij de krant in diverse functies. De laatste jaren was ze eindredacteur van de krant en de zaterdagbijlage.
“We zijn een krant die stevig wortelt en zich graag door lezers op haar oorsprong en traditie laat aanspreken, en die zichzelf tegelijkertijd steeds heeft weten te vernieuwen. Zo gaan we verder: rustig van toon en inhoud, scherp en fris in keuze en in vorm”, aldus Kraa over haar benoeming.

Sanne Wesselink
is nu marketing- en communicatiemedewerker Yacht Builders Academy bij het ROC Friese Poort. Sanne heeft haar eigen onderneming Sanne Wesselink Photography en was teamleider marketing en communicatie bij De Bios in Drachten, werkte voor de gemeente Heerenveen en voor Matras Factory.

Meriëm Meftah
is nu medewerkster Communicatie bij Lefier. Ze komt van TKP Pensioenen en deed ervaring op bij het Dialysecentrum Groningen en bij Nijestee. Meriëm studeerde Communicatie aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Derk Eimers
wordt per 1 januari adviseur Strategische Communicatie bij het waterschap Hunze & Aa’s. Derk is een allround communicatieprofessional met veel operationele expertises en kwaliteiten. Vanuit zijn ervaring als freelance journalist bedreven in (re)presentatie, interviewen en schriftelijke uitingen werkt(e) hij namens ABCDE (Algemeen Bureau voor Communicatie Derk Eimers) voor o.a. Hoogsensitief.NL, de Koninklijke Landmacht en Stichting Donorkind.

Rogier Brink
is gestart als manager Communicatie a.i. van het CJIB in Leeuwarden. Rogier is zelfstandige en was de afgelopen drie jaar o.a. hoofd Communicatie van het Ommelander Ziekenhuis. Daar begeleidde hij de communicatie rond de sluiting van de ziekenhuizen in Delfzijl en Winschoten en de nieuwbouw en opening van het ziekenhuis in Scheemda.

Akkelien Hovinga
is gestart als senior communicatieadviseur a.i. voor de Directie Klant, Advies & Informatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Assen. Akkelien Hovinga Communicatieprojecten werkte onder meer bij Tryater aan de opening van Culturele Hoofdstad Fryslân 2018, bij de gemeenten Ooststellingwerf en Smallingerland, Provincie Fryslân en Hogeschool VHL: Life Sciences & Technology.

Elita Cordova Gaytan
werkt nu als interim communicatieadviseur bij Energie Beheer Nederland. In de afgelopen jaren heeft Elita als interim senior communicatieadviseur, o.a. vanuit haar bureau Cordova Communicatie, voor: Vermilion Energy, Stenden/Windesheim, Veiligheidsregio Groningen, NAM, NHL Hogeschool, GasTerra en de Belastingdienst.

Agenda
SMC050
organiseert op maandag 17 december in Martiniplaza in Groningen een bijeenkomst onder de titel: “Humanisatie. Ga digitaal, blijf menselijk”. De toekomst is voorspelbaar, … biologie en technologie volgen hetzelfde patroon”. Christian Kromme is futurist, spreker en auteur. De verbindende factor in zijn werk is het onderwerp: humanification. Dat concept gaat over parallellen tussen de natuur – hoe cellen hun biologieprobleem oplossen en hoe mensen dat doen met technologie.

Vacatures
Vonc
het communicatiebureau in Heerenveen zoekt nog steeds een ervaren communicatieadviseur (32 uur p/w). Project-, omgevings- of verandercommunicatie voor provincie, gemeente, waterschap, woningcorporatie of hogeschool. Als ervaren adviseur bij Vonc Communicatie sta jij je mannetje! Wat ze graag willen, is dat je groots en vernieuwend durft te denken als communicatieadviseur. Maar wel met een nuchtere blik en altijd vanuit de inhoud. Jij hebt een neus voor nieuwe kansen en een groot netwerk waar je uit kunt putten. Bovendien krijg je energie van een knap staaltje teamwork. Samen met je collega’s van Vonc stroop jij graag de mouwen op voor verschillende opdrachtgevers in Noord- en Oost-Nederland.

Rijkswaterstaat Noord-Nederland
is er nog niet in geslaagd een communicatieadviseur te vinden. Je begrijpt als geen ander hoe Rijkswaterstaat communicatie kan inzetten. Als allrounder geef jij adequate ondersteuning aan de aan jou toegewezen (deel)projecten. Voor de dossiers in jouw portefeuille breng je de communicatiewensen van opdrachtgevers zoals medewerkers en managers in kaart. Je treedt op als sparringpartner en adviseert op hoofdlijnen over de communicatiestrategie en -aanpak en als professioneel opdrachtgever naar de marktpartijen die de communicatie uitvoeren en de bijbehorende middelen produceren. De corporate communicatiestrategie vormt het kader voor je werkzaamheden. De selectiegesprekken vinden plaats op 10 december.

HZPC,
een innovatieve wereldspeler in aardappelveredeling, pootgoed handel en productconcept ontwikkeling in Joure zoekt een communicatieadviseur. Je zult voornamelijk werken aan de ontwikkeling van het jaarplan voor bedrijfscommunicatie, inclusief messaging, voor de verschillende on- en offline platforms en evenementen, ontwikkeling en implementatie van strategie en aanpak voor de perscommunicatie. Je bent het enige aanspreekpunt (accountmanager) en algehele communicatie-sparringpartner voor bestuur en management.

Caparis
zoekt een ervaren communicatieadviseur, die goed thuis is in online communicatie en marketing. Je bent medeverantwoordelijk voor de herpositionering van Caparis en de ontwikkeling en uitvoering van het positioneringsplan. Je activiteiten beslaan de volle breedte van het communicatievak. Daarnaast onderneem je activiteiten om de producten en diensten van de organisatie in de markt te zetten. Je standplaats is Drachten.

De gemeente Westerveld
is op zoek naar een medewerker Communicatie, 28 uur pw. Je ondersteunt de communicatieadviseurs door de uitvoerende werkzaamheden op te pakken en tot een goede afronding te brengen, die uit hun adviserende rol voortvloeien. Voor jouw rol als voorlichter Duurzaamheid (gemiddeld een dag in de week) werk je vooral samen met de beleidsmedewerker Duurzaamheid. Daarnaast ben je sparringpartner van alle medewerkers, teamleiders en bestuurders van Westerveld op operationeel niveau op de terreinen: afval, sociaal domein, cultuur, sport en duurzaamheid. Reageren kan tot en met 9 december.

Wonen Noordwest Friesland
zoekt een enthousiaste en veelzijdige medewerker Communicatie Leefbaarheid (28-32 uur pw). Je bent het centrale aanspreekpunt voor de medewerkers op dit gebied. Je houdt je bezig met het bedenken, vormgeven en uitvoeren van het communicatiebeleid in de meest brede zin. Je vervult als communicatiemedewerker ook een belangrijke rol bij het beleid en de uitvoering van de organisatie brede huurdersparticipatie, met name waar het de vorm, kwaliteit en de voortgang betreft.

Combinatie Herepoort
zoekt een communicatiemedewerker. Binnen een dynamische projectorganisatie lever jij en je collega’s een belangrijke bijdrage op het gebied van de interne en externe communicatie voor de uitvoering het project Aanpak Ring Zuid. Geen enkele dag is hetzelfde, waarbij onderstaande slechts een opsomming is van enkele taken: doelgroepgericht schrijven en redigeren van teksten, een bijdrage leveren aan BLVC-plannen (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid, Communicatie) en het beheren van uitingen via social media kanalen.

Stertil in Kootstertille
zoekt een marketing- en communicatiemedewerker. Je levert een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van het marketingplan. Je werkt makkelijk samen met de verschillende dochterondernemingen, distributeurs en dealers en voorziet van de juiste marketing ondersteuning die zorgen voor nog betere resultaten. Je schrijft teksten en persberichten, zowel voor online als offline media en je ontwikkelt productbrochures en andere verkoopmaterialen.

Hitachi Capital Mobility Netherlands
zoekt voor de vestiging in Groningen een medewerker Marketing (content en social media). Je bent verantwoordelijk voor de content marketing en content creatie voor de websites, social media en online nieuwsbrieven (voor de b2b als b2c markt). Hierbij schrijf je overtuigende, inhoudelijk sterke content en coördineer je de creatie van video’s en andere communicatiemiddelen. Daarnaast schrijf je ook pakkende teksten voor de offline middelen zoals flyers, brieven en ander drukwerk.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
Over het calvinistische imago van Nederland
Nederland heeft in de ogen van veel opiniemakers calvinistische kenmerken. Hieronder worden onder meer deugden verstaan als hard werken, soberheid, ingetogenheid en rechtlijnigheid. Maar is Nederland eigenlijk wel calvinistisch (geweest), of gaat het hier om een achteraf aangebracht etiket? Over deze thematiek schreef historicus Peter van Dam het boek Een calvinistisch land? Religie in Nederland (Amsterdam: Amsterdam University Press, 2018). Peter van Dam is als universitair docent Globalisering, Religie en Transnationale Civil Society verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder schreef hij het boek Staat van verzuiling (2011), waarin hij het concept verzuiling kritisch onder de loep nam.

Wendbaarheid is meer dan scrum en agile
Wendbaarheid is één van de belangrijkste thema’s van de 21e eeuw. Organisaties moeten zich steeds sneller aanpassen aan veranderende omstandigheden en dat betekent continu verbeteren en vernieuwen. Laat je dat na, dan krijg je het moeilijk. Oud-bestuursvoorzitter van DSM, Peter Elverding, concludeerde jaren geleden al: “Bedrijven die zich niet aanpassen, sterven uit als dinosaurussen.”
Tot zover niets nieuws. Deze boodschap horen we al decennialang en de agile-hype waart al enkele jaren rond. Wendbaarheid staat dan ook hoog op de agenda van bestuurders en managers. Veel organisaties zijn gestart met nieuwe organisatieprincipes en werkmethoden als agile werken, lean processen, zelfsturing of ‘scrummen’ in projecten. Maar dat zijn maar een paar stukjes van de puzzel. Wil je écht wendbaar worden, dan komt er veel meer bij kijken.

Waarom musea aan hun marketing moeten werken
Stel dat je op zondag een dagje uit wilt en denkt ‘kom, laten we naar een museum gaan’, welk museum ga je dan kiezen? Volgens de meest recente definitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2016 zijn er officieel 680 musea in Nederland. Zie maar eens op te vallen tussen al die concurrenten. Omdat musea door bezuinigingen op cultuur nu hun eigen broek moeten ophouden, is er een gevecht ontstaan om de bezoeker. Uit onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy, dat tweejaarlijks het Merkonderzoek Cultuursector doet, blijkt dat het museum behoorlijk populair is als daguitje. Het Anne Frankhuis staat in de ranglijst van het onderzoeksinstituut op 1, gevolgd door het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Het Groninger Museum staat op plaats 19.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals!

Soms denk ik wel eens bij mezelf …….
Vertrouwen en rol communicatieprofessional
Meer dan 150 aanwezigen bij het Communicatie festival, dat op 15 november bij de Hanzehogeschool in Groningen werd gehouden, hoorden vaak de woorden ‘vertrouwen’ en ‘de rol van de communicatieprofessional’. Zowel tijdens de presentaties op het podium als tijdens de workshops. Vertrouwen is een groot issue op dit moment. Diverse sprekers (toch niet de eerste de besten) haalden de Edelman Trust Barometer aan; het staat er voor de meeste organisaties niet best voor. Sprekers constateerden niet alleen de problemen, maar kwamen ook met oplossingen, vooral door de communicatieprofessional een andere rol toe te bedelen. Aldus Nico de Leeuw en Jan Merton.

Uitspraak
“Alles in het leven is wel een beetje marketing”
Vier jaar geleden ’sprong hij bijna uit elkaar’ om alles wat hij over marketing had geleerd in de praktijk te brengen en waagde Jeroen den Bok de sprong naar een eigen bedrijf. Het in Sassenheim gevestigde Stars and Stories bleek een klassiek succesverhaal: de afgelopen drie jaar verveelvoudigde de omzet tientallen keren, dit jaar wordt het een verdubbeling. En zo liet hij bijna zevenhonderd concurrenten achter zich bij de strijd om de Gazellenprijs van het Financieel Dagblad.

Bonen in de pot
wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit. Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenindepot.nl, http://www.bonenweken.nl en http://www.bonendoppen.nl. Ook vind je mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenindepot, @Bonenweken en @Bonendoppen.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Bonen in de pot

19 november 2018

Bonen in de pot is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het communicatievak.

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden en help daarmee de communicatieprofessional een (volgende) stap in hun carrière te maken.

Laatste Nieuws
Trends in communicatie
Trends komen en gaan, maar het is zaak om juist die ontwikkelingen eruit te pikken die het vak en de maatschappij blijven beïnvloeden. Daarom stelde Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals, samen met haar leden vier trends samen: ‘creating shared value’, ‘always spot on’, ‘van netwerk naar bubble’ en ‘verbeelden en beleven’. Waar staan we nu en hoe zijn organisaties hiermee bezig? Carola van Kester is voorzitter van Adviesraad Programmering en Trends van Logeion. In die rol is ze nauw betrokken geweest bij het signaleren en vaststellen van de trends. Dat doet ze niet elk jaar, maar eens per twee jaar.

Verder in deze editie
• Weg met de spindoctors!
• Zonder strategie gaat content verloren
• #Fietsheld op herhaling
• Nima stopt met losse examens
• Marketeers omarmen purpose marketing

Wat mij is opgevallen
Trends in communicatie
Zo ook eind 2017, toen bovenstaande trends werden samengesteld. Op die manier kijkt ze verder dan ‘de waan van de dag’. Deze trends zijn niet alomvattend, benadrukt ze. “We moeten als Logeion keuzes maken en een focus behouden. Ze zijn ook zeker bedoeld om per discipline de diepte in te gaan – niet zozeer om iets te zeggen over de positie van het vak, maar om inspiratie op te doen. We kijken naar maatschappelijke ontwikkelingen en hoe organisaties daarin meegaan. Het is dan van belang om breed te starten en daarna de diepte in te gaan.”

Weg met de spindoctors!
Spindoctors zijn een ramp voor de politieke verslaggeving. Woordvoerders van politieke partijen en departementen zijn doorgeschoten in het ‘managen’ van nieuws. Zo wakkeren ze volgens politicoloog Philip van Praag het wantrouwen aan bij journalisten en verzwakken ze het vertrouwen van de burger in de politiek. De kabinetsformatie van 2017 zal bij journalistiek Den Haag weinig positieve herinneringen oproepen. Maandenlang kwam er geen nieuws naar buiten en de onderhandelende politici lieten zich veelal in identieke nietszeggende woorden uit over de voortgang van de formatie. Als een journalist op eigen kracht toch belangrijk nieuws had achterhaald, werd de juistheid van de informatie door woordvoerders glashard ontkend.

Weg met de spindoctors!
Journalisten moesten dagelijks bij voorlichters van de formerende partijen langs om te horen dat er geen nieuws was, een ervaring die op weinig waardering kon rekenen. Frank Hendrickx en Ariejan Korteweg formuleerden in de Volkskrant treffend het journalistieke ongenoegen: “Geregeld staan journalisten voor de deur in een rij te wachten, zacht mopperend over deze vernedering.” Het nieuwsmanagement aan de kant van de politiek partijen bleek tijdens de formatie tot grote hoogte gestegen te zijn: het resultaat van de gestage professionalisering bij politieke partijen. Het groeiend belang van talkshows, digitale media en de overtuiging van politici dat hun optreden in de media hen kan maken of breken hebben de partijen tot deze stap gebracht. Woordvoerders zijn er al tientallen jaren, maar het systematisch opzetten van een uitgekiende mediastrategie is een meer recent verschijnsel.

Zonder strategie gaat content verloren
Dagelijks wordt meer content geproduceerd dan mensen tot zich kunnen nemen. Toch heeft de meerderheid van bedrijven geen strategie. De kans dat hun content door de juiste ogen gezien wordt, is daardoor klein. Onderbuikgevoelens blijken niet zo betrouwbaar. Wat is een (content) strategie? “Er bestaat geen vaststaand recept voor een goede contentstrategie”, zegt Carolien Vader. “En dat is eigenlijk best lastig.” Vader is eigenaar van de Bladendokter, een adviesbureau voor mediabedrijven, en mede-eigenaar van contentstrategiebureau The Big Story. “Het is dus niet meteen duidelijk wat je nodig hebt om het gewenste resultaat te behalen. Je moet het plan elke keer opnieuw uittekenen.”

Een contentstrategie staat niet op zich
Contentmakers zijn doeners en houd die gasten maar eens tegen. Bij iedere vraag wordt eigenlijk meteen in middelen gedacht. Dat is een valkuil. Eric Verweij, contentstrateeg van de Rabobank, heeft dat ook gemerkt. “Dan hebben we een strategisch overleg en beginnen collega’s bijvoorbeeld al enthousiast te brainstormen over wat ze voor een bepaald thema op Facebook kunnen doen. ‘Ho, stop!’, roep ik dan. ‘Wat willen we vertellen en aan wie? En laten we eerst kijken waar die doelgroep zit’.
Het is verder belangrijk te beseffen dat je bij een contentstrategie ook te maken hebt met de content marketingstrategie en de overkoepelende merkstrategie. Deze drie strategieën moeten naadloos op elkaar aansluiten en elkaar versterken.” Eric Verweij: “Het is belangrijk te beseffen dat je bij een contentstrategie ook te maken hebt met de content marketingstrategie en de overkoepelende merkstrategie.”

Content moet bijdragen aan de missie
“Voordat je aan de slag gaat met een contentstrategie, moet dus eerst het merk goed zijn gedefinieerd en de zakelijke doelstellingen zijn bepaald”, vindt Eric Verweij van de RABO Bank. “Hoe kun je anders content maken die bijdraagt aan de missie van het bedrijf? Een contentstrategie hoeft geen boekwerk van tientallen pagina’s te zijn, want dan belandt het plan al snel in de la. Zelf heb ik een one-pager gemaakt: een dubbelzijdig A4’tje. Op de voorkant staat een beknopte uitleg van de strategie en op de achterkant een checklist. Over welk thema gaat de content? Komen de waarden van de Rabobank erin terug? Helpt de content om de reputatie van de bank te versterken? Wie is de doelgroep? Sluit de content wel goed aan bij de behoefte van de doelgroep? Dat soort vragen. Aan de reacties van collega’s merk ik dat er veel behoefte is aan zo’n checklist.”

Transfers
Sandra Liem
is communicatieadviseur bij de gemeente Urk geworden. Sandra heeft het bureau SL Advies en werkt voor diverse en verschillende opdrachtgevers als DBO energie, Binnen de Muren, Martin Pottjewijd Creations, CompuTeam Lelystad en CRISP.

Agenda
SMC050
organiseert op maandag 17 december in Martiniplaza in Groningen een bijeenkomst onder de titel: “Humanisatie. Ga digitaal, blijf menselijk”. De toekomst is voorspelbaar, … biologie en technologie volgen hetzelfde patroon”. Christian Kromme is futurist, spreker en auteur. De verbindende factor in zijn werk is het onderwerp: humanification. Dat concept gaat over parallellen tussen de natuur – hoe cellen hun biologieprobleem oplossen en hoe mensen dat doen met technologie.

Vacatures
sc Heerenveen
zoekt een cross mediale communicatiemedewerker (40 uur p/w). Je bent verantwoordelijk voor het realiseren van positieve exposure en het versterken van het imago van sc Heerenveen bij en via de (eigen) media en cross mediaal werken heeft geen geheimen voor je. Samen met je collega’s van het media-team verzorg je de online communicatie van de club. Je creëert unieke content voor de social media-kanalen en weet deze per doelgroep op de juiste manier over te brengen. Je betrekt supporters bij de club, en voorziet hen van up-to-date informatie. Richting je collega’s heb je een adviserende rol en denk je mee over de uitrol van campagnes en sponsored content op de social kanalen. Je maakt deel uit van de afdeling Communicatie en rapporteert aan de algemeen directeur. Je motivatie en CV ontvangen ze graag voor 23 november.

Fashion for Women in Groningen
zoekt een marketingcommunicatie medewerker voor het ontwikkelen van alle offline en online reclame- en marketingmateriaal. Naast het beheer van de webshops en fotograferen van producten en sfeerbeelden bewerk en beheer je content voor webshops, social media en nieuwsbrieven en schrijf je product gerelateerde teksten.

Merk Fryslân Leeuwarden
zoekt een medewerker Pers en PR (32 uur). Je laat recreatieondernemers zien wat de kracht van free publicity is. Door hun deelname aan de persreis komen zij in de picture; dat is waar we het voor doen. Je gaat op zoek naar social influencers, inspireert ze en zorgt ervoor dat ze steeds weer over Friesland posten. Brainstormen doe je samen met de campagneteams, je bedenkt de leukste acties om via free publicity Friesland op de kaart te zetten. Je schrijft persberichten en speelt in op ad hoc nieuws.

Het Wetterskip Fryslân
zoekt een inspirerende manager Communicatie (36 uur pw). Het veranderende klimaat vraagt extra investeringen in waterbeheer en nieuwe oplossingen. Deze opgaven realiseren ze in samenwerkingen met inwoners, overheden, organisaties en bedrijven. Ze werken aan het vergroten van het waterbewustzijn en ontwikkelen ons naar een opgave- en omgevingsgerichte organisatie. Je hebt een duidelijke visie op het functioneren van het waterschap in een veranderende omgeving. Je bent verantwoordelijk voor de aansturing en het integrale management van het cluster dat bestaat uit een adviesteam en een mediateam. Je kunt tot uiterlijk 29 november solliciteren.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

En dan nog even dit
Campagne #Fietsheld op herhaling in Groningen
De komende twee weken krijgt #Fietsheld een vervolg. Met de campagne wil de gemeente Groningen beter fiets parkeren in de binnenstad stimuleren. De aandacht richt zich vooral op de vele Stadjers en studenten die hun fiets wél goed parkeren: zij zijn volgens de gemeente de #fietshelden. De affiches, info-borden op drukke plekken en de inzet van fietsstewards geven in goed Gronings de boodschap: jij bent een #fietsheld, want jij parkeert je fiets goud!
Goed fiets parkeren in de binnenstad komt de toegankelijkheid, de veiligheid en een aantrekkelijk stadsbeeld ten goede. De meeste fietsers parkeren hun fiets op de juiste manier, maar volgens de gemeente zijn er nog te veel fietsers die hun fiets slordig en fout parkeren. Gedragsverandering is, afgezien van extra parkeerplekken, een belangrijk onderdeel van de oplossing om de overlast te verminderen.

Beursorganisator in 2019 nog meer matchmaker
Tijdens de jaarlijkse Event Tech Live beurs, die deze week in Londen werd gehouden, lag de focus op het gebruik en de waarde van data. De organisatoren van beurzen zijn matchmakers, die door registratiedata effectief te gebruiken, bezoekers en exposanten aan elkaar kunnen koppelen. Zo verhoogt de organisatie de attentiewaarde van de drukbezette bezoeker, maar maakt zij ook beursdeelname voor exposanten waardevoller en dus lucratiever. De wens van de bezoeker is de sleutel tot het succes van elke beurs, zo leerde Event Tech Live 2018, met meer dan 2000 bezoekers, 100 exposanten en 50 sessies, één van de toonaangevende Europese eventbeurzen.

Mark Rutte zoekt iemand die z’n tweets bedenkt voor 3100 euro per maand
Heb jij altijd een gevatte tweet paraat? Dan kan premier Mark Rutte je hulp goed gebruiken. De Rijksvoorlichtingsdienst zoekt een online communicatieadviseur om berichten voor Mark Rutte te schrijven op Twitter en andere sociale media. De minister-president wordt met zijn officiële digitale uitingen geholpen door een team van de Rijksvoorlichtingsdienst. Als online communicatieadviseur moet je met creatieve teksten, vlogs, infographics en filmpjes voor Twitter en Facebook kabinetsbeleid vertalen naar behapbare informatie voor de buitenwereld, zo valt in de vacature te lezen. Ook werk je nauw samen met speechschrijvers, woordvoerders en andere adviseurs van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Marketeers omarmen purpose marketing
Purpose marketing, agile werken en het outsourcen van marketingactiviteiten staan hoog op de agenda van Nederlandse marketingprofessionals. Purpose marketing is één van belangrijke aandachtspunten van de Nederlandse marketeers. 75% van hen vindt dat zijn bedrijf een positieve bijdrage aan de maatschappij levert. Dit heeft ook invloed op de arbeidsmarkt: 88% is trots op zijn organisatie en draagt dat ook actief uit. Dat blijkt uit De Grote Marketing Enquête 2018, het jaarlijkse onderzoek dat Adformatie in samenwerking met onderzoeksbureau DVJ Insights doet naar de meest urgente marketingonderwerpen. Dit jaar werkten 373 marketingprofessionals mee aan het onderzoek. Meer weten over hoe marketeers tegen de belangrijkste onderwerpen aankijken? Download hier de belangrijkste resultaten van de Grote Marketing Enquête.

Sportevenementen
Bijna twaalf miljoen bezoekers trokken de 548 belangrijkste Nederlandse sportevenementen vorig jaar. De NN Marathon Rotterdam was het best bezochte event. Rabobank was de meest voorkomende sponsor. Dat blijkt uit de Sport Evenementen Monitor 2018 van Respons. De atletieksector (in dit geval vooral hardlopen) is goed voor meer dan een derde van het totaal aantal bezoekers aan sportevenementen in Nederland. In de top tien van best bezochte evenementen keren veel loopevenementen terug. Behalve de NN Marathon Rotterdam zijn dat de Vierdaagse in Nijmegen (2de plaats), TCS Amsterdam Marathon (3de), Dam tot Dam Weekend (6de), NN CPC Loop Den Haag (9de) en Marathon Eindhoven (10de). De overige toptienklanten zijn de BinckBank Tour (4), Sneekweek (5), Amstel Gold Race (7) en het EK Vrouwen (voetbal) op plek 8.

Nima stopt met losse examens
Vanaf 1 januari 2019 is het niet meer mogelijk een los examen aan te vragen zonder vooropleiding bij één van Nima’s erkende opleidingspartners. Daarnaast zijn met ingang van 1 januari 2019 de opleidingen die leiden tot een diploma Nima Basis, A, B of C alleen nog te volgen bij een beperkt aantal geselecteerde opleiders. Aan deze opleidingen wordt voortaan in alle gevallen een Nima Examen verbonden. Om de onafhankelijkheid van de diploma’s te waarborgen neemt Nima als beroepsvereniging en certificeringsinstituut wél de examens af, maar leidt zelf niet op.

Examens
Binnen de vakgebieden marketing, communicatie, sales en onderzoek gelden de Nima-diploma’s in Nederland als maatgevend. De niveaus zijn gekoppeld aan Europese EQF-opleidingsniveaus en toezicht vindt plaats door een onafhankelijke commissie van de Europese koepel van marketingberoepsorganisaties EMC. Opleiding tot een Nima-diploma vindt ook plaats via een aantal scholen in het regulier MBO- en HBO-onderwijs. Voor studenten aan deze scholen gold al dat ze na de opleiding automatisch deelnamen aan een examen of deelexamen.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals!

Soms denk ik wel eens bij mezelf …….
Negatief imago jobhoppen staat aantrekken talent in de weg
Werkgevers staan overwegend negatief tegenover jobhoppen. Iets minder dan 70% van hen nodigt sollicitanten die vaak van baan zijn gewisseld niet uit op gesprek. Dit terwijl jobhoppen steeds normaler wordt en werknemers hier positiever in staan; met name jongeren geloven dat dit positief bijdraagt aan hun carrière. De houding van werkgevers ten opzichte van jobhoppen kan een belemmering vormen bij het vinden van nieuw personeel.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder ruim 1.000 respondenten en meer dan 200 werkgevers in Nederland. Met name jongeren vinden het steeds normaler om regelmatig van baan te veranderen. Een vijfde van de respondenten in de leeftijd 16 tot 24 jaar is al vaker dan één keer van werkgever veranderd. “Regelmatig van baan veranderen wordt steeds meer de standaard,” zegt Sander Poos, Managing Director bij Indeed Benelux. “Dat betekent dat werkgevers anders moeten kijken naar hun wervingsstrategie en kandidaten niet meer kunnen beoordelen op de lengte van hun voorgaande dienstverbanden.”

Uitspraak
“Het blijkt toch elke keer weer heel complex om gedrag te beïnvloeden met communicatie” (Ronald Voorn).

Bonen in de pot
wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit. Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenindepot.nl, http://www.bonenweken.nl en http://www.bonendoppen.nl. Ook vind je mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenindepot, @Bonenweken en @Bonendoppen.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.

Bonen in de pot

12 november 2018

Bonen in de pot is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het communicatievak.

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

Laatste Nieuws
Nederlandse PR-campagnes genomineerd voor prestigieuze European Excellence Awards
De nominaties van de prestigieuze European Excellence Award 2018 zijn bekend gemaakt, met een goede score aan Nederlandse nominaties. In totaal zijn er 19 pr-cases van eigen bodem genomineerd waaronder de NAM met NAM70Challenge. De awards worden op 6 december uitgereikt in Dublin, Ierland.

De European Excellence Awards eren uitstekende prestaties op het gebied van PR en communicatie sinds 2007. Met diepgaande categorieën die alles omvatten, van interne communicatie tot public relations, geven de Awards een uitgebreid overzicht van de meest uitzonderlijke voorbeelden van communicatie in Europa. Tijdens een online stemsessie en een tweedaagse juryvergadering beslist de jury welke inzendingen op de shortlist staan en wie de ontvangers zijn van de European Excellence Awards.

Verder in deze editie
• Stand van zaken interne communicatie in Europese bedrijven
• Bullshit Bingo
• Marketeers zijn er dol op om iets zo mooi mogelijk te verpakken
• Nationale waakhond voor overheidscommunicatie

Wat mij is opgevallen
Stand van zaken interne communicatie in Europese bedrijven
Het eerste grootschalige Europese onderzoek naar interne communicatie laat zien dat interne communicatie met name ingezet wordt om de identiteit en cultuur van de organisatie te promoten onder medewerkers. IC-professionals hebben daarbij voornamelijk uitvoerende taken. Het onderzoek dat de Italiaanse Communicatie Associatie ASCAI in samenwerking met de Europese Associatie van Interne Communicatie heeft uitgevoerd op het gebied van interne communicatie is het grootste onderzoek ooit. Er zijn bijna 500 bedrijven vanuit 12 Europese landen die hebben meegedaan aan het onderzoek. De respondenten zijn met name afkomstig uit Zuid- en Oost-Europese landen.

Bullshit Bingo: speel jij mee?
Wie het vakgebied van marketing en communicatie een beetje volgt, ziet regelmatig de meest creatieve (Engelse) samenvoegingen van jargonwoorden langskomen. Slaan we niet een beetje door? Onderstaande tekst kun je bestempelen als een vorm van contentmarketing, waarmee ik mijn personal brand neerzet en thought leadership claim, en waarbij ik meteen als employee advocate optreedt voor mijn organisatie. Voor elke mogelijke vorm van marketing en communicatie wordt een passende naam bedacht. Ik moet bekennen: ze klinken vaak best lekker. Als jonge marketeer in het vakgebied valt het Jacco Faaij op dat we de neiging hebben om voor elke functie, middel, techniek – hoe specifiek deze ook is – een nieuwe term te verzinnen. Dit komt vaak overwaaien uit het buitenland, maar wordt in Nederland massaal geadopteerd.

We zijn er dol op om iets zo mooi mogelijk te verpakken
Doe je aan storytelling? Dan vertel je dus verhalen. De term storytelling klinkt wat mysterieus, maar misschien is het goed om je af en toe af te vragen wat je niet-marketing collega beter begrijpt? De marketingtermen vliegen je om de oren. Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in het vakgebied ga ik naar evenementen, lees ik boeken en volg ik diverse blogs, podcasts, bedrijven en interessante mensen… ehh: influencers. Vooral bij een marketingevenement kun je je woordenboek flink aanvullen. Of je nu aan de slag wil met Account Based Marketing, Marketing Automation, SEO, Neuromarketing, Influencer Marketing, Demand Generation, Social Selling, Employee empowerment, Conversion Optimalisation, Customer Centric Design of een nieuwe Omnichannel Digital Strategy.

Jacques Wallage wil een nationale waakhond voor overheidscommunicatie
De man die de basis legde voor de wijze waarop de Nederlandse overheid communiceert, ziet een weeffout. Jacques Wallage vindt dat er een nationale waakhond overheidscommunicatie moet komen. Hij ziet dat de rol van de ambtelijk communicatieadviseur ‘makkelijk partijdig, gekleurd, en daarmee uiteindelijk onbetrouwbaar voor de buitenwacht’ wordt ingevuld. Wallage leidde in 2001 de staatscommissie die de basis schetste voor de communicatie bij de Nederlandse overheid. In het rapport ‘In dienst van de Democratie’ stond dat communicatie een plek ‘in het hart van het beleid’ moest krijgen en de overheid ‘actief’ moest communiceren.

De tijd van futloze corporate boodschappen is voorbij
Er was afgelopen tijd veel publieke verontwaardiging rond de voorgenomen loonsverhoging van ING-topman Ralph Hamers, het witwasschandaal van datzelfde ING en de geplande afschaffing van de dividendbelasting. Deze affaires stralen negatief af op het hele bedrijfsleven. Dit sentiment wordt nog eens versterkt omdat de betrokken CEO’s vervolgens wegduiken voor hun publieke verantwoording. Het gevoel van urgentie om te investeren in contact met het publiek is doorgedrongen tot in de boardroom. Dat is positief. Nu is het nog een kwestie van doen. En doe het dan ook meteen góed. Treed uit het defensieve keurslijf van futloze corporate boodschappen en durf kleur te bekennen in maatschappelijke kwesties. Het publiek wil zich vereenzelvigen met merken en verwacht daarom duidelijke posities.

‘Storende’ marketing
Evenement marketeers stellen zich nog steeds te weinig de vraag hoe zij voor consumenten waarde kunnen toevoegen in plaats van een platte reclameboodschap onder je neus te schuiven. Dat stelde Huib van Bockel – jarenlang marketingdirecteur van RedBull Europa – op het relatie-evenement Print & Inspire van Drukwerkdeal. Enkele honderden aanwezigen – de creatieve opdrachtgevers onder de klanten van Drukwerkdeal – luisterden 6 november in De Fabrique in Utrecht naar zijn verhaal, dat niet uitblonk door diepgang maar toch boeide. Vanzelfsprekend: geen bedrijf ter wereld heeft de principes van storytelling en contentmarketing beter begrepen dan RedBull; Van Bockel was hierbij jarenlang een drijvende kracht.

Transfers
Erik Kofman
is nu communicatieadviseur bij het Medisch Centrum Leeuwarden. Erik komt van sc Heerenveen waar hij persvoorlichter was en werkte eerder voor de provincie Fryslân en deed ervaring op bij de Leeuwarder Courant. Erik studeerde Communicatie, Journalistiek en Sociale Media aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Manon Dijkstra
wordt communicatieprofessional bij Hitachi Capital Mobility Netherlands in Groningen. Manon komt van Maandag en werkt ook voor het Look Around Promoteam en deed ervaring op als communicatiemedewerkster voor NDC Events. Ze studeerde Communicatie & Media aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Agenda
Het Communicatie Festival
is dit jaar op donderdag 15 november in de Energy Barn, Zernikelaan in Groningen. Sprekers zijn: Gert Koot over ‘Hoe ziet ons vak er over tien jaar uit’, Karel Winkelaar over ‘Grip op reputatie ondanks grillige communicatie’, Nico de Leeuw en Jan Merton over ‘Ethiek van de Communicatie’, Jan Terlouw over ‘De sleutel van de toekomst gaat over vertrouwen!’ (met een Toekomststoel voor Henk Pijlman), workshops van Gert de Graaff, trainer van de Taal van het Beeld (voor alle nieuwsredacties NL), Betteke van Ruler ‘Vergeet alles wat je hebt geleerd’ en Gerald Morssinkhof over de ‘Psychologie van de Communicatie’.

Avond over de toekomst van de regionale journalistiek
De journalistiek is volop in beweging met waarschuwingen voor fake news, dalende krantenoplages, maar ook met de komst van prikkelende nieuwe (online) kanalen en initiatieven. Ook regionale en lokale journalisten krijgen met deze dynamiek te maken. Is de rol en relevantie van lokale media veranderd? Zijn er bijvoorbeeld nog voldoende journalisten om de lokale politiek kritisch te volgen? En wat zijn de opvallende trends en nieuwkomers in de steden en regio’s? Interessante vragen om, met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, bij stil te staan. Het Groninger Forum nodigt je uit om op vrijdag 16 november mee te praten over dit thema samen met kenners en met vertegenwoordigers van de Groningse media. Te gast zijn onder anderen Thomas Bruning (NVJ), Marcel Broersma (hoogleraar Journalistiek) en Willem Groeneveld (Sikkom). Een en ander wordt in goede banen geleid door Eelco Bosch van Rosenthal. Toekomst van de regionale journalistiek vrijdag 16 november 20.00–21.30 uur, kaarten online te koop, Groninger Forum, Hereplein 73 in Groningen.

SMC050
organiseert op maandag 17 december in Martiniplaza in Groningen een bijeenkomst onder de titel: “Humanisatie. Ga digitaal, blijf menselijk”. “De toekomst is voorspelbaar, … biologie en technologie volgen hetzelfde patroon”. Christian Kromme is futurist, spreker en auteur. De verbindende factor in zijn werk is het onderwerp: humanification. Dat concept gaat over parallellen tussen de natuur – hoe cellen hun biologieprobleem oplossen en hoe mensen dat doen met technologie.

Vacatures
Rijkswaterstaat Noord-Nederland
zoekt een communicatieadviseur. Als allrounder geef jij adequate ondersteuning aan de aan jou toegewezen (deel)projecten. Voor de dossiers in jouw portefeuille breng je de communicatiewensen van opdrachtgevers zoals medewerkers en managers in kaart. Je treedt op als sparringpartner en adviseert op hoofdlijnen over de communicatiestrategie en -aanpak. Je coördineert voor jouw dossiers ook de woordvoering. Inhoudelijk deskundigen en managers ondersteun je in hun woordvoering, je begeleidt persmomenten en stelt woordvoeringslijnen op.

Marketing Drenthe
zoekt een (junior) contentbeheerder (24 uur). Je controleer je de bedrijfsvermeldingen op de sites. Je checkt beschrijvingen en foto’s van de bedrijven en verbetert daar waar nodig; Je bent het eerste aanspreekpunt voor bedrijven voor het gebruik van de database. Je helpt bij vragen en geeft advies over een aantrekkelijke presentatie van het bedrijf op de sites; je zorgt dat de websites up to date zijn, schrijf en redigeer je webteksten en zorg je voor kwaliteit, actualiteit en volledigheid van de sites.

TEN KATE Musselkanaal
zoekt een medewerker Marketing & Communicatie. Je bent verantwoordelijk voor de visualisatie van de visie en strategie van Ten Kate in alle communicatiemiddelen. Je coördineert alle marketing- en communicatieactiviteiten en ziet toe op een eenduidige beeldvorming. Je schrijft teksten voor brochures, websites, presentaties en social media en beheert onze online kanalen. Je geeft presentaties en verzorgt pitches.

Op Zoek
Ben jij op zoek
naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com.

Ze
is adviseur online communicatie en social media strategie. Na een wereldreis is ze terug in Nederland en beschikbaar voor werk. Ze heeft bijna twintig jaar ervaring op het gebied van internet. Ook heeft ze uitgebreide kennis van het social medialandschap. Werkervaring heeft ze opgedaan bij onder andere War Child, Alzheimer Nederland, VU Amsterdam, RUG, ASR Verzekeringen en het Groninger Museum. Eerder was Amsterdam haar thuisbasis: nu woont ze in de stad Groningen. Ben je op zoek naar iemand die je kan helpen bij het opzetten van je digitale communicatie? Wil je meer bereik op social media of een online strategie uitwerken? Dan ben je bij haar op het juiste adres. Meer weten? Mail jan@janboon.com.

En dan nog even dit
Wil je als MKB’er samenwerken met de creatieve industrie om vernieuwingen in je bedrijf te realiseren?
Maak dan gebruik van de regeling Creatieve Vouchers Groningen. Je kunt 50% van je investering financieren met de voucher, met een maximum van € 5.000,-. De voucher stimuleert jou als MKB’er samen te werken met creatieve ondernemers om tot verrassende producten of innovaties te komen. Interesse? Neem contact op met Irene van Wijhe (06-22121975 of irenevanwijhe@gmail.com).

Rechter handhaaft ontslag hoofdredacteur Omrop Fryslân
Hoofdredacteur Klaas Geert Bakker van Omrop Fryslân heeft een kort geding rond zijn ontslag verloren. Zijn dienstverband eindigt daarmee op 1 januari aanstaande, meldt de Leeuwarder Courant. De rechter besliste ook dat Bakker in de resterende weken niet bij de omroep moet terugkeren.

Catawiki kiest voor Wolfstreet
Creative agency Wolfstreet uit Amsterdam heeft voor online veilinghuis Catawiki een online en offline campagne genaamd ‘What makes you, you’ gemaakt. Het reclamebureau uit Amsterdam gaat tevens aan de slag met een nieuwe richting voor het merk. Jort Wildschut, creative director bij Wolfstreet, laat weten: “Wij geloven dat een bureau in de huidige tijd veel effectiever en flexibeler kan zijn als strategie en creatie onder één dak samenwerken met productie. En dat sluit naadloos aan op de wensen van Catawiki. Wij werken daarom graag samen met scale-ups omdat zij, net als wij, de traditionele manier van reclame maken en durven uit te dagen.”

Transparantie is cruciaal bij goede pr
De agrarische sector staat bol van de promotiecampagnes. ‘Ontdek de Geit’ is de meest recente. Maar hoe effectief zijn dit soort campagnes eigenlijk? Wat maakt een pr-campagne succesvol? Gedurende het voorjaar van 2017 telde de campagne Kip in Nederland 6,5 miljoen unieke vertoningen. In het najaar lag dat aantal op 5,5 miljoen. In totaal waren er dus 12 miljoen mensen die de campagne van de vereniging Nepluvi online voorbij zagen komen. De initiatiefnemer spreekt van een succes. “We kregen zelfs een berichtje van LinkedIn dat we zwaar boven de benchmark scoorden. Ons doel is om consumenten van transparante informatie te voorzien. Wij willen vooral de productherkomst begrijpelijk uitleggen”, zegt beleidsmedewerker Robin de Bruine.

La Compagnie
gaat werken voor Regio Marketing Noord-Oost Friesland. Recentelijk werd het nieuwe thema omarmd waarmee deze regio bezoekers gaat attenderen op dit bijzondere gebied dat liefst 5 verschillende streken omvat: Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, Stad Dokkum, Nationaal Park Alde Feanen, Nationaal Park Lauwersmeer en Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Binnenkort starten de eerste filmopnames.

Delen
Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2500 communicatieprofessionals!

Soms denk ik wel eens bij mezelf …….
Overdrijven we of niet?
Laat ik voorop stellen dat ik mezelf er ook regelmatig op betrap dat ik veel bullshitwoorden achter elkaar gebruik. Collega’s proberen wel continu bewust te blijven van onnodige bullshitwoorden. De take-away (ok, nog eentje dan…) van dit verhaal: met alleen ‘interessantdoenerige’ woorden bereik je geen resultaat. Sterker nog, een eerlijk verhaal is veel pakkender dan een mooi verpakt verhaal vol bullshitwoorden. Dus vraag jij jezelf wel eens af: draaf ik ook weleens door met marketing- en communicatiejargon?

Uitspraak
“Het grootste probleem voor mensen is niet het accepteren van nieuwe ideeën, maar het vergeten van de oude” (John Maynard Keynes, econoom).

Bonen in de pot
wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit. Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column. Alle uitingen hebben een eigen website: http://www.bonenindepot.nl, http://www.bonenweken.nl en http://www.bonendoppen.nl. Ook vind je mijn uitgaven op Facebook en op Twitter: @Bonenindepot, @Bonenweken en @Bonendoppen.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

Jan Boon Communicatie is zich er van bewust dat je vertrouwen in me stelt. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw privacy en gegevens te beschermen. De informatie wordt niet met derden gedeeld. Ik ben verplicht om de vertrouwelijkheid van jouw gegevens te respecteren. Alleen met wederzijdse toestemming zal ik deze gegevens met derden delen.